Obama posjetio demilitarizovanu zonu između dvije Koreje

Obama namjerava da izvršiti pritisak na kolege iz Rusije i Kine da svojim uticajem pokušaju da zaustave planirano lansiranje projektila dugog dometa Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 07:00h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama posjetio je demilitarizovanu zonu (DMZ) na granici Južne i Sjeverne Koreje, u znak podrške i solidarnosti sa svojim saveznikom u Seulu uoči najavljenog sjevernokorejskog lansiranja projektila dugog dometa u aprilu.

Obama je, kako prenosi agencija Rojters, doputovao u Seul uoči sastanka o nuklearnoj bezbjednosti, koji će početi u ponedjeljak. On je iz Seula helikopterom prevezen do američke baze na ivici demilitarizovane zone.

"Momci, vi ste na granici slobode", rekao je Obama pred oko 50 vojnika u Kamp Bonifasu, bazi smještenoj na južnokorejskoj strani najutvrđenije granice na svijetu, koju je bivši predsjednik SAD Bil Klinton tokom posjete 1993. nazvao "najstrašnijim mjestom na Zemlji".

"Razlika između Južne i Sjeverne Koreje ne može biti vidljivija, niti jasnija, i kada je u pitanju sloboda i kada je u pitanju napredak", kazao je Obama.

Predsjednik SAD je proveo 10-ak minuta na visokoj posmatračkoj platformi zaštićen neprobojnim staklom, a dvogledom je posmatrao sjevernokorejsku stranu i razgovarao sa vojnicima na straži.

Obama na samitu u Seulu namjerava da izvršiti pritisak na kolege iz Rusije i Kine da svojim uticajem pokušaju da zaustave planirano lansiranje projektila dugog dometa Sjeverne Koreje.

U Sjevernoj Koreji se danas obilježava 100 dana od smrti "Dragog vođe" Kim Džong-ila. Sve zastave u državi su spuštene na pola koplja, a sirene tačno u podne su označile početak trominutne ćutnje.

Novi lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un, treći član dinastije Kim koji je preuzeo vlast, poklonio se pred portretom oca u palati u Pjongjangu u kojoj je sahranjen.

I on je posjetio demilitarizovanu zonu početkom marta i poručio vojnicima da moraju biti maksimalno pripravni jer su stalno pod neprijateljskom prijetnjom.

Galerija

Bonus video: