IZ PREDOSTROŽNOSTI

Zbog prolaska dijela satelita, kosmonauti se povukli u kapsule "Sojuza"

"Kosmos 2251" lansiran je 1993. godine, a u februaru 2009. se sudario sa američkim komunikacijskim satelitom "Iridium-33"
0 komentar(a)
Sojuz svemirska stanica, Foto: Arhiva Vijesti
Sojuz svemirska stanica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.03.2012. 20:14h

Dio starog ruskog satelita "Kosmos 2251" prošao je nedaleko od Međunarodne svemirske stanice zbog čega je dio ekipe morao da se povuče u dvije svemirske kapsule "Sojuza", saopštile su danas ruska i američka svemirska agencija.

"Kosmos 2251" lansiran je 1993. godine, a u februaru 2009. se sudario sa američkim komunikacijskim satelitom "Iridium-33".

NASA je na svom Tviter nalogu saopštila da je ovo treći put da je ekipa Međunarodne svemirske stanice bila primorana da se povuče u kapsule "Sojuza" zbog prolaska dijela satelita, koji je ovog puta bio na udaljenosti od 23 kilometara od Stanice.

"Opasnost je prošla", izjavio je jedan predstavnik kontrolnog centra ruske misije, dodajući da kosmonauti mogu da "nastave sa misijom".

NASA je sa svoje strane objavila da je odluka da se kosmonauti (tri Rusa, dva Amerikanca, i jedan Holanđanin) povuku u kapsule "Sojuza" donesena iz "mjera predostrožnosti".

Prošlog juna su ostaci ruskog satelita prošli na 250 metara od Međunarodne svemirske stanice.