PITANJE NOVOG USTAVA

Egipat: Liberali napustili sjednicu Skupštine

Liberali strahuju da će islamisti ignorisati pitanje manjina. Lider Partije slobodnih Egipćana Nagib Saviris rekao je da je proces formiranje komisije "smiješan"
0 komentar(a)
Egipat izbori 2011, Foto: Globalpost.com
Egipat izbori 2011, Foto: Globalpost.com
Ažurirano: 24.02.2019. 11:46h

Parlamentarci liberalnog bloka napustili su iz protesta sjednicu Skupštine na kojoj je trebalo da bude izabrana komisija koja će napraviti nacrt novog ustava.

Liberali su optužili članove islamističkih partija koje imaju većinu u parlamentu, da pokušavaju da manipulišu čitavim procesom, prenosi BBC.

Liberali strahuju da će islamisti ignorisati pitanje manjina. Lider Partije slobodnih Egipćana Nagib Saviris rekao je da je proces formiranje komisije "smiješan".

Komisija za izradu nacrta ustava imaće 100 članova, od kojih bi 50 trebalo da bude izabrano iz redova poslanika u parlamentu. Prema odnosu snaga u parlamentu, u komisju će ući 36 poslanika iz islamističkih stranaka i 14 iz drugih partija.

Nacrt novog egipatskog ustava bi zatim trebalo da se nađe na referendumu. Ustav bi trebalo da utvrdi odnos ovlašćenja predsjednika i Skupštine, i da utvrdi ulogu šerijatskog prava.