Ekspert za HIV na čelu Svjetske banke

"Vrijeme je da neki profesionalac u sektoru razvoja vodi najveću agenciju za razvoj u svijetu“, kazao je Obama
0 komentar(a)
džim jong kim, Foto: Rojters
džim jong kim, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.03.2012. 21:23h

Američki predsjednik Barak Obama nominovao je akademika korejskog porijekla, koji je poznat po angažmanu u borbi protiv side u siromašnim zemljama, za čelnika Svjetske banke, posao za koji se prvi put nadmeću i ekonomije u usponu.

Džim Jong Kim, iznenađujući izbor Baraka Obame za taj posao, predsjednik je koledža Dartmut i bivši direktor Odjeljenja za HIV pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, objavila je agencija Rojters.

Vašington ima najveći akcionarski udio u toj instituciji i mogao bi očekivati podršku evropskih zemalja i Japana.

Uprkos izazovu koji su nametnule zemlje u usponu – Angola, Nigerija i Južna Afrika podrškom nigerijskom ministru finansija Ngoziju Okondža Ivelu – očekuje se da će SAD nastaviti da upravlaju Svjetskom bankom kada Robertu Zeliku u julu istekne mandat.

Vašington ima najveći akcionarski udio u toj instituciji i mogao bi očekivati podršku evropskih zemalja i Japana, navodi agencija Rojters.

Prikladan izbor

Angola, Nigerija i Južna Afrika saopštile su da podrška kandidaturi Okondžoa Ivele, uglednog ekonomiste i diplomate, odražava njihov stav o lideru te globalne organizacije.

„Podrška je u skladu sa našim uvjerenjem da bi imenovanje rukovodstva Svjetske banke i njene sestrinske institucije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), trebalo da bude zasnovano na zaslugama, otvorenosti i transparentnosti“, navodi u zajedničkom saopštenju triju afričkih zemalja.

To je rijedak primjer jedinstva među zemaljama koje se često svađaju dok pokušavaju da prekinu tradiciju po kojoj je uvijek Amerikanac na čelu Svjetske banke, a Evropljanin na čelu MMF-a.

„Prikladno je imati taj izbor“, zaključio je Haras.

Kim je dobro poznat u zdravstvenim krugovima, ali manje u političkim krugovima iz koga su često birani bivši šefovi Svjetske banke, pa je njegova nominacija doživljena kao iznenađenje.

„Dobra vijest je što imamo dvojicu pouzdanih kandidata“, kazao je Homi Haras, bivši glavni ekonomista Svjetske banke za Aziju. „Ngozi bi se fokusirao na rast, Afriku i radna mjesta. Kim bi se fokusirao na pružanje zdravstvenih i osnovnih javnih usluga“.

„Prikladno je imati taj izbor“, zaključio je Haras.

Bonus video: