Izrael: Lavina kritika na račun francuske policije i akcije u Tuluzu

"Ko čeka 30 sati da napadne ako nema talaca? Cijela operacija liči na demonstraciju gluposti", tvrdi bivši zapovjednik interventne jedinice izraelske policije Alik Ron
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 16:16h

Bivši izraelski vojni i bezbjednosni zvaničnici žestoko su kritikovali način na koji je francuska policija izvela napad u Tuluzu u kom nije uspjela da uhvati Muhameda Meru živog, uprkos mogućnostima koje je imala na raspolaganju.

"Ko čeka 30 sati da napadne ako nema talaca? Cijela operacija liči na demonstraciju gluposti", tvrdi bivši zapovjednik interventne jedinice izraelske policije i specijalne padobranske jedinice Alik Ron u razgovoru za dnevni list "Maariv".

"Pretpostavljam da je naredba bila da ga uhvate živog, ali za sve postoji granica. Nisu smjeli da ga puste 32 sata i da mu, pritom, daju telefon kako bi mogao da razgovara sa kim hoće. Na taj način su ga pretvorili u šehida (arapska riječ za mučenika) i junaka", dodao je.

Elitna francuska policijska jedinica "Raid" nije znala da se okoristi "lukavošću i varkom", omogućivši inicijativu Mohamedu Meri, izjavio je za dnevnik "Yediot Aharonot" bivši oficir izraelskih snaga bezbjednosti Lior Lotan, koji danas upravlja centrom za istraživanje terorizma.

"Cilj nije bio komplikovan - jedan stan, jedan izolovani bjegunac, bez eksploziva, bez talaca, u području koje nije neprijateljsko i nije bojište, što snagama bezbjednosti omogućava da se rasporede kako same žele", rekao je Lotan

"Cilj nije bio baš komplikovan - jedan stan, jedan izolovani bjegunac, bez eksploziva, bez talaca, u području koje nije neprijateljsko i nije bojište, što snagama bezbjednosti omogućava da se rasporede kako same žele", rekao je u razgovoru objavljenom pod naslovom "Neuspjela operacija".

"Ili je bilo pogrešaka u planiranju operacije ili su bili primorani da započnu akciju prije nego što su dovršili sve pripreme", kazao je Lotan.

Bivši zapovjednik jedinice komandosa Uri Bar-lev kazao je za "Maariv" da "to nije bilo ponašanje jedne profesionalne jedinice u borbi protiv terorizma", ali i dodao kako "nije pravedno" kritikovati francuske policajce koji "nemaju profesionalnost i iskustvo kakvo smo mi stekli boreći se s terorizmom".

Nakon pohvala francuskim vlastima i snagama bezbjednosti na načinu na koji su sprovele potjeru i pronašle Meru, osumnjičenog za ubistvo sedam osoba u Tuluzu i okolini, izraelski ministar odbrane Ehud Barak kazao je kako Francuze "treba pohvaliti" i za akciju u kojoj su ga pokušali uhapsiti.

"Francuske vlasti rade kako treba i nemamo pravo da ih osuđujemo sa sigurne udaljenosti, a da pritom ne znamo sve pojedinosti", dodao je Barak.

Galerija

Bonus video: