Sirijski karikaturista skupo platio ismijavanje Asada

Tri muškarca sa fantomkama izbacila su ga iz automobila i tukla pendrecima prije nego što su ga ugurali u svoje vozilo i nastavili sa udarcima
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 20:37h

U trenutku kada je sirijski karikaturista Ali Farzat odlučio da na svojim crtežima prikaže predsjednika Bašara al Asada i njegov „unutrašnji krug“, znao je da se igra sa vatrom.

Ovaj 60-godišnjak – poznat u arapskom svijetu, a i šire, po oštrim satiričnim radovima u kojima ismijava korupciju, nepotizam i netolerantnost - uvijek je izbjegavao da u svojim djelima imenuje pojedince.

Tako je bilo sve do nekoliko mjeseci prije nego su izbili neredi protiv Asada, a u tom trenutku Farzat je smatrao da je predsjednik otišao predaleko u gušenju slobode izražavanja i neposlušnosti. Tada je stvar postala lična.

„Napravio sam prelaz sa korištenja simbola na prikazivanje stvarnih ličnosti, a malo pomalo vidio sam da moje karikature nose demonstranti“, kazao je za „Gardijan“ Farzat, okružen svojim djelima postavljenim u galeriji MICA u centralnom Londonu. „Za njih su postale simbol“.

U jednoj od prvih karikatura na kojoj je nacrtan Asad – što je dugo bio tabu u Siriji – prikazan je predsjednik kako nevoljno cijepa stranicu sa kalendara u četvrtak, znajući da petak donosi novi talas narodnih nemira u Siriji.

U drugoj, Asad pokušava da stopira vozilo sa odlazećim libijskim diktatorom Muamerom Gadafijem, a u trećoj stoji kraj velike fotelje ali nije stanju da sjedne jer su federi polomljeni.

„Više neće ni fotelja da ga prihvati“, objasnio je novinaru „Gardijana“ uz osmijeh.

Kada je počela pobuna protiv Asada, Farzat je dobio prijetnje telefonom i pismima, ali ni to ga nije pripremilo na žestoki napad 25. avgusta u ranim jutarnjim časovima dok je napuštao svoj studio u Damasku.

Tri muškarca sa fantomkama izbacila su ga iz automobila i tukla pendrecima prije nego što su ga ugurali u svoje vozilo i nastavili sa udarcima.

„Mogao sam da ih čujem kako govore 'slomi mu šake kako se više ne bi usudile da ponovo izazovu njegovog gospodara'“, kazao je karikaturista Rojtersu u društvu prevodioca.

„Udarali su me i udarali po glavi, jednoj ruci ,pa drugoj kako bi bili sigurni da su ih polomili. Šake su mi tako unakažene da i dalje teško crtam“.

Farzata je pronašao jedan prolaznik i odveo u bolnicu. Kasnije je napustio zemlju i otišao u Kuvajt, gdje ima „rezidenciju“.

Srušena barijera straha

Napad je izazvao gnjev u Siriji, gdje je doživljen kao znak da Asadova vlada neće tolerisati neslaganje, čak ni od strane osobe koja se ranije lično družila sa predsjednikom.

Farzat se sjeća upoznavanja sa Asadom 1990-ih, kada je bio sin predsjednika. Asad bi posjećivao njegove izložbe i raspravljao o političkim pitanjima sa Farzatom i drugim umjetnicima i intelektualcima, a Farzat je osnovao satirični časopis „Al domari“.

Kratak period otvorenosti ranih 2000-ih iznenada je prekinut, kazao je Farzat, koji je bio primoran da ugasi „Al domari“. To je navelo mnoge njegove istomišljenike da napuste zemlju. Još 2007. je upozorio na krizu u Siriji ukoliko vlada ne sprovede reforme.

Sad kada je pobuna u punoj snazi, Farzat vjeruje da nema povratka.

„Prava mjera nije vrijeme, prava mjera je što smo uspjeli da srušimo barijeru straha“, kazao je. Karikaturista, koji je dobijao prijetnje smrći i od Sadama Huseina 1980-ih, nije odustao od ideje da se vrati u Siriju.

Galerija

Bonus video: