Topljenje na Grenlandu i Antartiku donosi potop

Nivo svjetskog okeana će se podići za 10 do 20 metara ukoliko se otopi sav led na planeti, a taj proces je neizbježan čak i ako globalno zagrijevanje ne pređe granicu od dva stepena Celzijusa
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 20:50h

Toleranciju od 2 stepena povećanja globalne temperature je Međudržavna grupa eksperata za klimatske promjene (IPČ) označila kao "stabilnu"

"Prirodno stanje planete uz takvu količinu ugljendioksida u atmosferi i s takvim temperaturama podrazumijeva za oko 20 metara viši nivo Svjetskog okeana od sadašnjeg", izjavio je Ričard Lejn iz Nacionalnog naučnog fonda SAD (NSF), rukovodilac istraživanja objavljenog u časopisu "Geolodži".

Naučnici iz SAD i sa Novog Zelanda su uporedili savremene klimatske procese sa stanjem iz epohe Pleistocena (pre 2,7-3,2 miliona godina) kada su količine gasova sa efektom staklene bašte i temperature na povrišini zemlje bili slični sadašnjim.

Na osnovu rezultata istraživanja naučnici su zaključili da bi u našoj epohi trebalo očekivati neizbježan porast nivoa okeana, što će se desiti zbog velike količine vode oslobođene u potpunom topljenju lednika na Grenlandu i Antarktiku. Zajedno sa tim, smatraju autori istraživanja, ovaj proces bi mogao da potraje stotinama ili čak hiljadama godina.

"Kada se voda, koja je sada "zarobljena" u ledu na teritoriji Grenlanda i Antarktika sruči u okean, svijet će sasvim drugačije izgledati. Više od 70 odsto stanovništva biće primorano na iseljavanje, ili će biti potopljeno", kaže Lejn.

Međudržavna grupa eksperata za klimatske promjene (IPČ) formirana je 1988. godine pod pokroviteljstvom programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP) i svjetske meteorološke organizacije (WMO) za procjenu rizika od globalnih klimatskih promjena izazvanih ljudskim uticajima.

IPČ procjenjuje da bi zbog porasta prosječne temperature na zemlji većem od dva stepena Celzijusa brojni prirodni sistemi na zemlji dospjeli u kritičnu fazu. Od tada se ovaj rast temperature smatra za "klimatsku" granicu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Topljenje leda djeluje i na Zemljinu gravitaciju!

NASA je nedavno objavila fotografije koje prikazuju kako se Zemljina gravitacija mijenja zbog topljenja polarnog leda.

Te kompozitne fotografije napravili su sateliti-blizanci GRACE, koji su zaduženi za mjerenja gravitacije na Zemlji iz svemira.

Ti su sateliti uspjeli da izmjere topljenje leda na Zemljinim polovima s velikom preciznošću iz Zemljine orbite. Oni isto tako mjere promjene u vlastitoj putanji leta u orbiti i na taj način snimaju i promijene u Zemljinoj gravitaciji, koje nastaju gubitkom težine otopljenog leda, prenosi Dejli Mejl.

Ledeni pokrivač na Grenlandu dosad je izgubio 240 giga tona ledene mase u periodu od 2002. do 2011. godine. To je rezultiralo porastom nivoa mora za 0,7 milimetara za svaku godinu topljenja, odnosno 6,3 centimetara u navedenom periodu.

"Kada se masa leda na Grenlandu promijeni, tada se i gravitacija tamo mijenja. Mjerenja satelita GRACE tako nam daju informacije o masovnim promjenama, uključujući i one klimatskog tipa", pojasnio je dr. Frank Flehtner iz Njemačkog istraživačkog centra za geo nauke GFZ.

Bonus video: