Lavrov: Napisi o slanju ruskih ratnih brodova u Siriju su neistiniti

"RIA Novosti" navodi da se u siriskoj luci Tartus već 10 dana nalazi tanker Iman, koji snabdijeva ruske brodove koji osiguravaju bezbjednost u Adenskom zalivu od pirata
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 15:12h

Moskva je demantovala navode arapskih medija koji su, pozivajući se na sirijsku opoziciju, javili da se ruski vojni brodovi sa specijalcima i grupama za borbu protiv terorizma nalaze na obalama Sirije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da su takve "bajke", kao i nedavni teroristički napadi u Siriji, usmjereni na ometanje rada misije specijalnog izaslanika UN Kofija Anana.

"To je očigledna provokacija, usmjerena na podrivanje napora Kofija Anana", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Portparol ruskog ministarstva odbrane rekao je ruskim agencijama da "nikakvih vojnih brodova ruske flote na obali Sirije nema".

"RIA Novosti" piše da se niz zapadnih i arapskih medija koncentrisalo na vijest o ruskim vojnim brodovima na obali Sirije.

"To je očigledna provokacija, usmjerena na podrivanje napora Kofija Anana", prokomentarisao je Lavrov

Po tim tekstovima, navodi agencija, tamo se nalaze neke "antiterorističke jedinice", ili mornarica.

"Čitaoce postepeno dovode do zaključka da je Rusija poslala u Siriju vojsku kao pomoć režimu Bašara al-Asada", ukazuje agencija.

Pozivajući se na izvore u ministarstvu odbrane Rusije, agencija navodi da se u siriskoj luci Tartus već deset dana nalazi tanker Iman, koji ima zadatak da snabdijeva brodove Crnomorske i Sjeverne ruske flote, a koji osiguravaju bezbjednost u Adenskom zalivu od pirata.

Galerija

Bonus video: