UN: Izrael nasilno proširuje svoje kolonije lišavajući Palestince izvora vode

UN navodi i da su kolonizatori mnoge izvore vode pretvorili u turističke centre i bazene za plivanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 19:55h

Izraelski naseljenici prisvojili su desetine izvora vode na Zapadnoj obali na štetu palestinskog stanovništva, kojem su potpuno ili djelimično onemogućili pristup vodi, objavila je u izvještaju u ponedjeljak Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova u UN (OCHA), prenijele su agencije.

U izvještaju se navodi, kako prenosi AFP, da je od 56 izvora vode u blizini izraelskih kolonija na Zapadnoj obali u njih 30 pristup Palestincima bio potpuno zabranjen.

U izvještaju se objašnjava da se to postiglo većinom "zastrašivanjem, prijetnjama i nasiljem od strane izraelskih kolonizatora nad palestinskim stanovništvom".

Još 26 izvora, prenosi francuska agencija, na putu je da doživi istu sudbinu, jer, kako stoji u tom dokumentu, "palestinsko stanovništvo ukazuje na stalna zastrašivanja i druge pritiske od strane naoružanih izraelskih doseljenika u tom području".

Čak 93 odsto tih izvora nalazi se u području pod potpunom izraelskom kontrolom, a 84 odsto je na zemljištu koje je izraelska vojna uprava registrovala kao palestinsko privatno vlasništvo, naglašava OCHA.

"Od izvora u potpunosti zavisi navodnjavanje zemljišta, a u velikoj mjeri pojenje stoke", prenosi Rojters tvrdnju iz izvještaja, dodajući da tu vodu za piće koriste i palestinska domaćinstva u područjima bez vodovodne mreže.

UN navodi i podatak da su izraelski kolonizatori desetine izvora vode pretvorili u turističke centre i da se neki koriste kao bazeni za plivanje.

Zbog svega toga UN od izraelskih vlasti zahtijeva da preduzmu odgovarajuće mjere, upozoravajući da je ono što se jevrejskim doseljenicima stavlja na teret "protivzakonito ne samo prema međunarodnom pravu, već i u odnosu na izraelske zakone".

Izraelska strana tvrdi da je izvještaj pristrasan i sa puno netačnosti jer Palestincima "niko ne brani pristup vodi".

U izvještaju francuske parlamentarne grupe u decembru je istaknuto da "Izrael sprovodi politiku teritorijalnog širenja s namjerom da prisvoji izvore vode".

"Tu politiku prije svega određuje strateško raspoređivanje naseljenika", istakao je tada vođa parlamentarne grupe, socijalistički zastupnik u parlamentu i bivši francuski ministar poljoprivrede Žan Glavani.

Bonus video: