Žestoki sukobi u Damasku

Najmanje 86 osoba ubijeno je danas u sukobima i bombaškim napadima u sirijskoj prijestonici Damasku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 16:45h

Svjedoci su saopštili da je 86 osoba ubijeno i 160 povrijeđeno u sukobima koji su izbili u blizini vojnog aerodroma i vojnog obavještajnog centra u kvartu Damaska Mazeh, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u gradu Vilat Garbije. Prema saopštenju sirijske opozicije, vladine snage su od nedjelje uveče blokirale sve puteve u blizini vojnog aerodroma Meze, a vojni helikopteri nisko su nadlijetali grad.

"Troje terorista je ubijeno, a četvrti je uhapšen u sukobima snaga bezbjednosti i naoružane terorističke bande koja se skrivala u kući u jednoj stambenoj četvrti", navodi se u izveštaju sirijske državne televizije koja pobunjenike naziva teroristima.

Sirijska televizija izveštava da su se sukobi dogodili u bogatom kvartu Mazeh u zapadnom dijelu prijestonice, prenijela je agencija Frans pres.

Sirijska organizacija za ljudska prava je, međutim, saopštila da su ubijena četiri pobunjenika, a da su na strani bezbjednosnih snaga dva pripadnika ubijena, a 16 povrijeđeno.

Ova organizacija sa sjedištem u Londonu gotovo svakodnevno izvještava o sukobima i žrtvama tokom jednogodišnjih nemira u Siriji, ali se izveštaji o poginulima ne mogu nezavisno provjeriti jer je stranim novinarima zabranjen pristup.

Aktivisti i stanovništvo tvrde da su današnji sukobi u Damasku najžešći otkako je počela pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada sredinom marta prošle godine.

Sukobi u Damasku desili su se dan poslije ekslozije dvije bombe u prijestonici u kojima je u subotu stradalo 27 lica.

Dva sirijska generala prebjegla u Tursku

Dvojica sirijskih generala dezertirali su iz armije Bašara al Asada i prebjegli u Tursku, potvrdile su novinskim agencijama diplomate u Ankari.

"Generali su stigli u Tursku u grupi od 200 izbjeglica, među kojima su bile uglavnom žene i djeca", prenosi francuska agencija AFP, pozivajući se na izjavu jednog turskog zvaničnika.

U Tursku je ranije prebjeglo sedam generala, kao i više visokih oficira koji su dezertirali iz sirijske armije i sada zagovaraju oružani otpor režimu u Damasku.

Oni su već fomirali "Sirijsku slobodnu armiju" koja u posljednje vrijeme preduzima povremene oružane operacije unutar zemlje, što potvrđujuju i jutrošnji sukobi u jednom predgrađu Damaska.

Kako se sukobi u Siriji zaoštravaju, tako se povećava broj izbjeglica u Turskoj gdje je prema najnovijim podacima već stiglo više od 16.000 državljana te zemlje Bliskog istoka. Posljednjih nedjelja dnevno stiže po 200 do 300 izbeglica.

Prema nekim procjenama u Ankari u Tursku bi uskoro moglo da se nađe 50.000 izbeglica ukoliko vlast i opozicija u SiIriji uskoro ne nađu zajednički jezik.

Istanbulski mediji tvrde da se u Ankari već razmišlja o stvaranju pogranične "zone bezbjednosti", kako bi se spriječio nekontrolisani talas izbjeglica, pogotovo što dvije zemlje imaju granicu dugu 900 kilometara.

Prema podacima Visokog komestarijata UN za izbjeglice Siriju je u posljednjih dvanaest mjeseci, koliko traju unutrašnji sukobu, napustilo više od 30.000 građana. Oni, pored Turske, najčešće bježe u Liban i Jordan.

Prema Arapskom polumjesecu, od izbijanja sukoba više od 200.000 Sirijaca je bilo priseljeno da napuste svoje domove, ali su oni još uvijek raseljeni po zemlji.

Galerija

Bonus video: