Sirijski režim želi kraj nasilja, ali da opozicija položi oružje

Sirijski nacionalni savjet je postao jedan od glavnih predstavnika opozicije, ali ga aktivisti u Siriji često kritikuju
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 18:22h

Sirijske vlasti poručile su međunarodnom izaslaniku Kofiju Ananu da "žele da se okonča nasilje", ali insistiraju da naoružane opozicione grupe prvo polože oružje.

U pismu u koje je imala uvid agencija AP, Sirija traži od izaslanika UN i Arapske lige da "obezbijedi garancije sirijskoj vladi da će oružane grupe prekinuti sve oružane napade i položiti oružje... u zamjenu za puno pomilovanje".

Poruka sirijskih vlasti nije odgovorila na zahtjev SAD i EU da prvo sirijske snage prekinu borbe, dok Rusija insistira da obje strane istovremeno prekinu borbe. Pismom je, međutim, ostavljen prostor za razgovore i Ananov tim dolazi u Damask da nastavi razgovore o sprovođenju svog predloga za okončanje sukoba u Siriji.

Pet sirijskih opozicionih grupacija formiraju novu koalicijuPet sirijskih opozicionih grupacija najavile su danas formiranje nove koalicije koja će biti nezavisna od Sirijskog nacionalnog savjeta, glavne opozicione koalicije formirane u avgustu prošle godine. Novu koaliciju će činiti liberalni Nacionalni pokret za promjene, islamistički Pokret za otadžbinu, Blok za oslobođenje i razvoj, Turkmenistanski nacionalni blok i Kurdski pokret za novi život.

Lider jedne od tih grupacija, Nacionalnog pokreta za promjene, Amar al-Kurabi rekao je agenciji AFP da cilj njegove koalicije nije da bude opozicija bilo kome izvan režima, već ujedinjenje opozicije izvan Sirijskog nacionalnog savjeta.

Sirijski nacionalni savjet je postao jedan od glavnih predstavnika opozicije, ali ga aktivisti u Siriji često kritikuju i kažu da njegovi lideri, od kojih većina živi u egzilu, nisu mnogo povezani sa demonstrantima na terenu.

Sirijski nacionalni savjet je postao jedan od glavnih predstavnika opozicije, ali ga aktivisti u Siriji često kritikuju

Savjet je ove nedjelje pretrpio udarac kada su njegova tri istaknuta člana podnijela ostavku.

On je rekao da namjerava da sazove konferenciju u Istanbulu na kojoj bi okupio sve opozicione grupe kako bi izvršili pritisak na međunarodnu zajednicu da im ponudi pomoć.

Galerija

Bonus video: