tast slao savjete

Londonski kardiolog pomagao u zataškavanju Asadovih zločina

Ahras je za londonski „Telegraf“ krvavi obračun sirijskog režima u Homsu uporedio sa prošlogodišnjim neredima u Londonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 12:57h

Londonski kardiolog davao je savjete svom zetu, sirijskom predsjedniku, tokom brutalnog obračuna režima sa opozicionim aktivistima, pokazuju i-mejlovi Bašara al Asada i njegove supruge, koje je objavio britanski „Gardijan“.

Londonski dnevnik je u srijedu prvi put objavio privatnu prepisku bračnog para Asad, iz koje se vidi da su oni izolovani od sve veće krize i da uživaju u luksuznom životu. Takođe je otkriveno da Iran daje savjete za odgovor na pobunu protiv Asadove vladavine.

Doktor Favaz Ahras, koji je otac Asadove supruge Asme, je preko privatne elektronske veze slao sirijskom lideru savjete o tome kako bi režim trebalo da „spinuje“ gušenje pobune, uključujući opovrgavanje snimka torture nad djecom od strane sirijskih snaga.

Modernizujući uticaj

„Gardijan“ piše da se do sada smatralo da 66-godišnji ljekar vrši modernizujući uticaj na svog zeta. On je kopredsjedavajući Britansko-sirijskog društva, koje je saopštilo da ga je „rastužilo i zaprepastilo nasilje i gubitak života u Siriji“, gdje se vjeruje da je stradalo više od osam hiljada osoba od početka pobune prije godinu.

Međutim, više od tri hiljade poruka sa naloga privatne elektronske pošte Asadovih, pokazuju da je Ahras, dok se nasilje pogoršavalo posljednjih mjeseci, nudio sirijskom predsjedniku detaljne savjete o političkim i medijskim potezima kao i moralnu podršku.

Poruke, od kojih je većina, ako ne i sve, autentična, kako je utvrdio „Gardijan“ nakon opsežne provjere, hakovali su pripadnici jedne sirijske opozicione grupe između juna 2011. i februara 2012. godine. „Gardijan“ piše da je kontaktirao ljekara u njegovoj ordinaciji, zamolivši ga za komentar o mejlovima i očiglednoj ulozi u davanju strateških savjeta njegovom zetu. Ahras je odgovorio da je zauzet jer ima pacijenta.

Ljekaru stalo da što bolje predstavi režim u svijetu

Poruke između Ahrasa i Asada tokom devetomjesečnog perioda pokazuju da je ljekaru bilo posebno stalo da akcije režima što bolje predstavi u svijetu. Ahras je prošlog decembra, kada je Kanal 4 prikazao video dokaz o torturi nad civilima u Siriji, uključujući djecu, savjetovao Asadu da to odbaci kao britansku propagandu sa ciljem izazivanja genocida u Siriji.

Ranije tog mjeseca, on je predsjedniku i prvoj dami poslao 13 instrukcija za opovrgavanje kritika na račun režima, kako bi im pomogao da „argumente ili raspravu usmjere ka drugoj strani“.

On se pita zašto bi UN bile toliko zabrinute zbog broja žrtava u Siriji imajući u vidu da je toliko ljudi stradalo u Libiji prije sazivanja Savjeta bezbjednosti UN, i ukazuje da je Zapad licemjeran u kritikovanju režima, s obzirom na nedavne „surove i nehumane napade na demonstrante na Vol stritu i u Londonu.“

Ahras je za londonski „Telegraf“ krvavi obračun sirijskog režima u Homsu uporedio sa prošlogodišnjim neredima u Londonu

U četvrtak veče, Ahras je za londonski „Telegraf“ krvavi obračun sirijskog režima u Homsu uporedio sa prošlogodišnjim neredima u Londonu. „Kada su izbili nemiri u Londonu a Dejvid Kameron rekao da će izvesti vojnike na ulice, biste li to uporedili sa Homsom?“

„Šta biste uradili? Samo gledali kako vas ubijaju? Imate odgovornost da osigurate bezbjednost svom narodu.“

Na komentar da britanska policija nije nikoga ubila tokom nereda, on je odgovorio: „Mi nismo sofisticirani kao Metropolitan policija ili Skotland jard.“

Galerija