Feliks Baumgartner sve bliži "ivici svemira"

Cilj ove ekspedicije na ivici svemira je bio preletjeti takozvanu „Armstrongovu liniju“ i po prvi put izvesti testove u realnim uslovima
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 19:54h

Austrijanac Feliks Baumgartner skočio je iz svemirske kapsule sa visine od oko 22 km, čime je Red Bull Stratos projekat napravio korak naprijed u fazi ljudskog leta u Novom Meksiku. Baumgartner (42) vozio se u kapsuli prikačenoj za ogroman helijumski balon, iznad takozvane Armstrong linije.

U tačno 09:50, Feliks Baumgartner je sletio svojim padobranom u pustinju u Novom Meksiku, 50 kilometara od Rozvela, noseći svemirsko odijelo nakon što je bezbijedno izveo putovanje ka ivici svemira.

Samo sat i 40 minuta ranije, ekstremni sportista iz Austrije je poletio iz Rozvela u svemirskoj kapsuli prikačenoj za 50 metara visoki helijumski balon, koji ga je odveo na visinu od blizu 22 km.

Svemirska kapsula i helijumski balon

Armstrongova linija

Cilj ove ekspedicije na ivici svemira je bio preletjeti takozvanu „Armstrongovu liniju“ i po prvi put izvesti testove u realnim uslovima. Ovo je prostor u vazduhu gdje granica Zemlje i njeni zakoni nestaju. To je negostoljubiva oblast za ljude, gdje tečnost počinje da isparava, a temperature idu i do -60 stepeni Celzijusa.

„Jedva sam mogao da pomjeram ruke. Moraćemo da poradimo na tom aspektu“

Čovjek ne bi mogao da preživi u ovoj zoni bez svemirskog odijela kao zaštite od sila dekompresije i nedostatka kiseonika. Međutim, da bi došao do tamo, Baumgartner je prvo morao da prođe kroz još jednu „smrtonosnu zonu“ bližu zemlji.

Tokom prvih 300 metara njegovog uspinjanja, ukoliko bi došlo do pada, ne bi imao šansu za bjekstvo, jer ne bi bilo dovoljno vremena da izađe iz kapsule i otvori padobran.

Uspon i njegov izlazak iz kapsule je protekao tačno po planu. Baumgartner je skočio nazad ka Zemlji pri brzini od skoro 588 km/h. Kasnije je rekao da je najteži dio bila ekstremna hladnoća sa kojom se susreo.

„Jedva sam mogao da pomjeram ruke. Moraćemo da poradimo na tom aspektu“, rekao je. Austrijanac je dodao i da mora da se navikne na izuzetne dimenzije svemira.

Baumgartner prije skoka

„Htio sam da otvorim padobran nakon nekog perioda spuštanja, međutim, primijetio sam da sam još uvijek na visini od 15 km,“ rekao je.

Uspio da se upiše među rekordere

Iako je ovo bio samo test skok za njegov predstojeći skok sa visine od gotovo 37 km, Baumgartner je ipak uspio da se upiše među rekordere. Postao je tek treća osoba koja je uspjela da skoči sa te visine i preživi.

Jedini ljudi koji su uspješno skočili sa veće visine su Rus Judžin Andrejev i Amerikanac Džozef Kinindžer, a obojica su svoj uspjeh zabilježili 60-ih godina 20. veka. Kitinger, živa legenda, sada 83 godine star, mentor je u Red Bull Stratos projektu i vodio je Baumgartnerov test let iz Kontrole Misije u Rozvelu.

Rozvel, Kontrola misije

Kitindžer je u timu od skoro 100 eksperata regrutovanih iz polja nauke, medicine i vazduhoplovstva specijalno za misiju. Tehnički direktor Art Tomson je bio uključen u izgradnji Stelt bombardera, a medicinski direktor dr Džon Klark bio je zvanični hirurg tokom šest letova Spejs šatla.

„Ovaj test će služiti kao savršena motivacija za tim i sljedeće korake,“ rekao je Baumgartner sa ogromnim osmjehom na licu

Test je pokazao da ne samo da je sistem kapsule funkcionisao tačno kako je i planirano, već je isto pokazao i ogromni stratosferski balon, što je direktor lansiranja balona Ed Koka i potvrdio.

Delikatni div, koji je bio napumpan u ranim jutarnjim satima je daljinski ispumpan nakon Baumgartnerovog prizemljenja, upravo onako kako je i planirano. Svemirska kapsula u kojoj se Baumgartner vozio je otkačena od balona uz pomoć eksplozivne naprave, spuštena uz pomoć padobrana i neoštećena sletjela u pustinji.

Odlazak u svemir

„Ovaj test će služiti kao savršena motivacija za tim i sljedeće korake,“ rekao je Baumgartner sa ogromnim osmjehom na licu, nakon što su prethodna dva testa za lansiranje planirana početkom nedjelje morala da budu otkazana.

Uslovi u pustinji u Novom Meksiku će u predstojećim nedjeljama biti vjetroviti, tako da će praktično biti nemoguće lansirati ovakav balon. Nakon što sezonski vjetroviti uslovi prođu, još jedan test će se izvršiti sa visine od 27.4 km, prije nego što Baumgartner i tim pokušaju da obore rekord pred kraj godine.

Galerija

Bonus video: