Sjeverna Koreja najavila lansiranje satelita

Zvaničnici u Seulu i Tokiju su odmah prokomentarisali da se radi o još jednom prerušenom lansiranju rakete dugog dometa. Pjongjang je danas takođe podsjetio da je ranije već lansirao dva eksperimentalna satelita
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 17:42h

Sjeverna Koreja je saopštila danas da će idućeg mjeseca lansirati "radni satelit" povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja svog osnivača Kim Il Sunga i pored dogovora sa SAD da će obustaviti lansiranje raketa dugog dometa i nuklearne probe u zamjenu za pomoć u hrani.

Zvaničnici u Seulu i Tokiju su odmah prokomentarisali da se radi o još jednom prerušenom lansiranju rakete dugog dometa. Pjongjang je danas takođe podsjetio da je ranije već lansirao dva eksperimentalna satelita.

"DNRK će lansirati radni satelit, Kvangmjongsong-3, koji je proizvela sa originalnom tehnologijom kako bi se obilježila 100. godišnjica rođenja predsjednika Kim Il Sunga", objavila je agencija KCNA pozivajući se na predstavnika Korejskog komiteta za svemirsku tehnologiju.

Sjeverna Koreja je upotrebila ime "Kvangmjongsong" za raketu koja je u inostranstvu poznata kao raketa dugog dometa "Taepodong" i koja je već dva puta isprobana 1998. i 2009.

Predstavnik Pjongjanga je rekao da će lansiranje peredstavljati "važnu priliku korišćenja svemirske tehnologije njihove zemlje za miroljubivu upotrebu na višem nivou".

Sjever je 2009. godine saopštio da je lansirao satelit u orbitu oko Zemlje i da je on emitovao revolucionarne komunističke pjesme, dok su stručnjaci SAD i Japana tvrdili da nema dokaza da je satelit uopšte dopro do orbite.

Još jedna proba prije toga, 1998. godine, bila je takođe neuspješna.

Eksperti smatraju da je najavljeno lanisranje još jedna prikrivena proba rakete dugog dometa kako bi se izvršio pritisak na Vašinton da nastavi prekinute razgovore o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje u zamjenu za značajniju ekonomsku pomoć.

Sjeverna Koreja, koja je nedavno saopštila da će obustaviti probe lansiranja dalekometnih raketa kao dio dogovora sa SAD za dobijanje pomoći od 250.000 tona hrane, danas je najavila da će se lansiranje obaviti između 12. i 16. aprila, navela je KCNA.

Slanje satelita u orbitu biće izvedeno iz baze u blizini zapadne obale i granice sa Kinom i neće imati posljedice po susjedne zemlje, saopštio je Pjongjang.

Za poznavaoce prilika to je znak da će se lansiranje obaviti sa novoizgrađenog poligona za koji se vjeruje da je veći i moderniji od mjesta sa kojih su lansirane ranije rakete.

Planirano lansiranje će se obaviti skoro istovremeno kada se u Južnoj Koreji održavaju parlamentarni izbori i tri nedjelje nakon svjetskog nuklearnog samita u Seulu na kome će biti i američki predsjednik Barak Obama.

Pjongjang planira veliku proslavu godišnjice rođenje njihovog osnivača Kim Il Sunga 15. aprila i koristi priliku da se međunarodnoj zajednici i svojim građanima predstavi kao "jaka i prosperitetna" zemlja.

Novi mladi vođa zemlje Kim Džong Un, koji je postao treći predstavnik porodice Kim na čelu zemlje, poslije očeve smrti 17. decembra, voli da ističe svoju funkciju vrhovnog komandanta tokom čestih obilazaka trupa. Za analitičare to je, kao i isticanje snage vojske i lansiranje satelita, način da se obezbijedi bezrezervna podrška vrha armije u procesu učvršćenja vlasti u zemlji.

Sjeverna Koreja razvija takozvanu raketu Taepodong-2 sa dometom od preko 6,000 kilometara, ali je, prema stručnjacima, još daleko od proizvodnje efikasne nuklearne bojeve glave koju bi postavila na vrh te rakete.

U raketnom arsenalu Sjevera već se nalazi raketa srednjeg dometa do 3.000 kilometara kojom mogu da se gađaju ciljevi u Japanu i američke baze na ostrvu Guam u Pacifiku.

SAD:Lansiranje severokorejskog satelita "veoma provokativno"

Sjedinjene Američke Države osudile su danas kao "veoma provokativan" plan Sjeverne Koreje o lansiranju rakete dugog dometa kojom bi se u orbitu postavio satelit, uprkos zabrani Ujedinjenih nacija.

"Takvo lansiranje rakete predstavlja prijetnju regionalnoj bezbjednosti i bilo bi takođe nedosljedno s nedavnim prihvatanjem Sjeverne Koreje da će se uzdržati od lansiranja raketa dugog dometa", rekla je predstavnica Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Najava lansiranja satelita Sjeverne Koreje uslijedila je samo 16 dana od kako je njen novi vođa Kim Džong Un pristao da obustavi lansiranja raketa dugog dometa i nuklearne probe, kao dio dogovora po kome bi za uzvrat dobio američku pomoć od 240.000 tona hrane.

Lansiranjem "radnog satelita" predviđenog između 12. i 16. aprila obeležila bi se 100. godišnjice rođenja njenog osnivaca Kim Il Sunga, objavila je danas državna agencija KCNA.

Nulanova koja je osudila ovaj korak rekla je da je "Sjeverokorejsko saopštenje da planira da izvede lansiranje rakete direktno kršenje njenih međunarodnih obaveza i veoma provokativno".

"Rezolucijama 1718 i 1874 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija je jasno i nedvosmisleno zabranjeno Severnoj Koreji da izvodi lansiranja koja koriste tehnologije balističkih raketa", rekla je ona.

"Pozivamo Sjevernu Koreju da se drži svojih međunarodnih obaveza, uključujući relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN", rekla je Nulanova i dodala da se oni blisko konsultuju sa svojim međunarodnim partnerima o sljedećem koraku.

Planirano lansiranje satelita danas su, kao prikriveno lanisranje balističke rakete dugog dometa, osudili i Seul i Tokio i ocijenili da ono predstavlja kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i prijetnju regionalnoj bezbjednosti.

Savjet bezbjednosti UN je 2009, nakon neuspješne sjeverokorejske probe rakete dugog dometa koja je završila u Japanskom moru i izazvala burno reagovanje Tokija i SAD, Rezolucijom 1874 zabranio Pjongjangu sva lansiranja uz pomoć tehnologije balističkih raketa.

Bonus video: