Gejts poklanja 220 miliona dolara za borbu protiv tuberkuloze

Za proizvodnju vakcina u sledećih pet godina biti potrebno između 400 i 500 miliona dolara, što znači da je poklonom fondacije Gejts obezbijeđena polovina neophodnog novca
0 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Microsoft.com
Bil Gejts, Foto: Microsoft.com
Ažurirano: 15.03.2012. 09:43h

Fondacija Bila Gejtsa će u sledećih pet godina pokloniti 220 miliona dolara Aerasu, najvećem neprofitabilnom preduzeću za biotehnologiju, posvećenom pronalaženju efikasne vakcine protiv tuberkuloze.

"Nova pomoć Fondacije bi trebalo da se shvati kao poziv na akciju da se pobijedi jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu", naveo je u svom saopštenju generalni direktor Aerasa, Džim Konolaj.

On je kazao da će pomoć Fondacije Aerasu omogućiti da proširi mrežu saradnika u Evropi, Africi, Kini, i svim ostalim djelovima svijeta, i ocijenio da će to ubrzati proizvodnju sigurnih i efikasnih vakcina protiv tuberkuloze.

"Ipak, naučni izazovi su ogromni, a opasnost od te infektivne bolesti ima svjetske razmjere", rekao je Konolaj, i dodao da bez finansijske pomoći nije moguće iskorijeniti tuberkulozu.

Stručnjaci procjenjuju da će u sledećih pet godina biti potrebno više od jedne milijarde dolara kako bi se podržali napori u borbi protiv tuberkoloze. Oni navode da će biti neophodno proizvesti više od jedne vrste vakcine, između ostalog i zbog toga što se u raznim djelovima svijeta razlikuju bakterije koje uzrokuju tuberkulozu.

Aeras vjeruje da će im za proizvodnju vakcina u sledećih pet godina biti potrebno između 400 i 500 miliona dolara, što znači da je poklonom fondacije Gejts obezbijeđena polovina neophodnog novca.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od tuberkuloze u svijetu godišnje umre 1,4 miliiona ljudi.

Bonus video: