Obama zaoštrio spoljnopolitičku retoriku

Američki predsjednik je ocijenio da će nove sankcije uvedene Iranu početi još jače da se osjećaju tokom ljeta i da će nanijeti dodatnu štetu iranskoj privredi
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2012. 07:51h

Američki predsjednik Barak Obama zaoštrio je retoriku po pitanju spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država, upozorivši Iran i Siriju da bi što prije trebalo da odgovore na zahtjeve međunarodne zajednice.

Obama je svoje stavove iznio nakon susreta sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, istakavši i da se američke trupe neće povlačiti prije ranije najavljenog roka 2014.

Obama je upozorio Iran da se prostor za rješavanje spora oko iranskog nuklearnog programa diplomatskim putem "sve više smanjuje", pred novu rundu pregovora sa Teheranom.

Iran je u pismu zvanično zatražio da se odredi mjesto i datum pregovora sa grupom zemalja koju čine SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Njemačka, poručivši da je zainteresovan za pregovore "bez preduslova i u cilju dugoročne saradnje."

Obamu to nije naročito impresioniralo, rekavši da je "Iran ranije imao tendenciju da odugovlači i koči ovakve pregovore, da puno priča, ali da ne radi mnogo".

Povodom situacije u Siriji, Obama je kazao da je prerano da se razmišlja o vojnoj intervenciji u toj zemlji, ali da se mora obezbijediti humanitarna pomoć narodu Sirije

Američki predsjednik je ocijenio da će nove sankcije uvedene Iranu početi još jače da se osjećaju tokom ljeta i da će nanijeti dodatnu štetu iranskoj privredi.

I Obama i Kameron su, međutim, istakli da, prema njihovom mišljenju, nije vrijeme za vojnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa.

Teheran istovremeno tvrdi da iranski nuklerani program ima isključivo mirnodopsku namjenu i da nije usmjeren na izgradnju nuklearnog oružja.

Američka administracija je do sada veoma oprezno pristupala iranskom pitanju i vojni zvaničnici Pentagona su često isticali da nije vrijeme za izraelski napad na Iran.

Povodom situacije u Siriji, Obama je kazao da je prerano da se razmišlja o vojnoj intervenciji u toj zemlji, ali da se mora obezbijediti humanitarna pomoć narodu Sirije.

On je pri tom ocijenio da sirijska opozicija svakim danom sve više jača i da nije pitanje da li će Bašar al-Asad otići sa vlasti, već samo kada će se to dogoditi.

Američki predsjednik i britanski premijer su zauzeli zajednički stav i po pitanju Avganistana, saopštivši da se vojnici te dvije zemlje neće povući iz Avganistana prije 2014. kako je ranije i bilo planirano, i pored rastućeg protivljenja daljeg boravka američkih vojnika u Avganistanu, među biračima u SAD.

Bonus video: