SUSRET SA KAMERONOM

Obama: Sve manje prostora za diplomatsko rješenje problema Irana

Kameron je u Bijeloj kući dočekan uz svu pompu države posjete dok su dva saveznika naglasila jedinstvo u suočavanju sa žarištima poput Irana
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 21:18h

Lideri Sjedinjenih Država i Velike Britanije su predstavili planove da misiju u Avganistanu pretvore u savjetodavnu ulogu dok domaće snage budu preuzimale vođstvo, ali su naglasili da su te dvije države i dalje posvećene tamošnjoj misiji.

Barak Obama je istakao da neće mijenjati postojeći plan o postepenom povlačenju američkih vojnika i predaji bezbjednosnih ovlašćenja Avganistancima, prenio je AP.

SAD i Britanija imaju najbrojnije borbene snage u Avganistanu, gdje je rat ušao u 11 godinu. SAD, Britanija i ostale članice NATO su se već dogovorile da zadrže snage u toj zemlji do 2014, kada predsjednik Hamid Karzai napušta funkciju.

Britanski premijer Dejvid Kameron je doputovao u Vašington uoči majskog samita NATO u Čikagu, gdje se očekuje potvrda odluke o planu povlačenja iz Avganistana.

Vezano za Iran, Obama je rekao da još ima „vremena i prostora“ za diplomatsko rješenje, umjesto vojnog napada, kako bi se zaustavio napredak Teherana ka proizvodnji atomske bombe, ali je kazao da je „prozor za diplomatiju sve manji.“

Kameron je u Bijeloj kući dočekan uz svu pompu države posjete dok su dva saveznika naglasila jedinstvo u suočavanju sa žarištima poput Irana, Sirije i Avganistana.

Usred zabrinutosti u Britaniji da SAD preusmjeravaju pažnju ka istočnoj Aziji, Obama je nastojao da ohrabri britanskog lidera luksuznom večerom u Bijeloj kući i ličnom demonstracijom podrške.

Uprkos brzom usponu Kine i ostalih ekonomskih sila, Kameron je rekao da su SAD i Britanija i dalje jedna drugoj najvažniji međunarodni partneri.

Obama je često u britanskim medijima predstavljan kao nezainteresovan za „specijalni odnos“, što je fraza koju je prvi upotrijebio Vinston Čerčil nakon Drugog svjetskog rata.

Na konferenciji za novinare isplivale su razlike u ekonomskoj politici. Demokratski predsjednik insistira na većoj potrošnji kako bi se stimulisao krhki američki oporavak i dodatno smanjila nezaposlenost, usred zabrinutosti od prelivanja evropske dužničke krize.

Konzervativni premijer zauzeo je drugačiji pravac, sa programom štednje u vidu kresanja troškova bez presedana, što prema mišljenju nekih, koči ekonomski oporavak Britanije.

„Postoje razlike...u stanju dviju ekonomija i okolnostima sa kojima smo suočeni ali i jedni i drugi nastojimo da idemo u istom pravcu rasta i niskog deficita,“ rekao je Kameron.

Oba lidera su imala oštre riječi za Siriju, čija je vlada optužena za ubistvo oko 7.500 ljudi tokom jednogodišnje pobune.

Kameron je rekao da međunarodno pravo ima velik domet i dugo pamćenje kršenja ljudskih prava, prenio je Rojters.

Naglasili su, međutim, da se ne zalažu za vojnu akciju spolja. Obama je rekao da bi preuranjena vojna akcija mogla ubrzati građanski rat i dovesti do još većeg krvoprolića.

Galerija

Preporučujemo za Vas