Život u Avganistanu vrijedi svega 210 američkih dolara

Za ubijenog civila britanske snage u Avganistanu isplaćivale su 210 američkih dolara, dok su njemačke snage isplaćivale i do 25.000 dolara, pokazuje studija nevladine organizacije za ljudska prava CIVIC
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 18:21h

Život Afganistanca, ako ga oduzme vojnik NATO-a, različito se vrjednuje. Izraženo u novcu, bolje je da civil padne od njemačke ili italijanske nego od američke ili britanske ruke, pokazuju danas objavljeni podaci nevladinog udruženja za ljudska prava CIVIC.

Za ubijenog civila britanske snage isplaćivale su 210 američkih dolara, dok su njemačke snage isplaćivale i do 25.000 dolara, pokazuje studija ove nevladine organizacije.

Civilne žrtve tokom NATO operacija protiv pobunjenika glavni su predmet sporova između afganistanske vlade i zapadnih saveznika, a stanje se krajnje pogoršalo pokoljem 16 civila, među kojima je bilo devetoro djece, koji je izvršio američki vojnik u Kandaharu u nedjelju.

Ne zna se koliku će svotu SAD ponuditi porodicama žrtava za pokolj u Kandaharu gdje je čak 11 žrtava iz iste porodice. SAD uobičajeno plaća 2.500 dolara za ubijenog civila u legalnim operacijama kao što su vazdušni udari, navodi CIVIC koji studiju sprovodi dvije godine i redovno je dopunjava.

"Strijelac koji ubije civila time jasno krši ratno pravo, ljudska prava i američko vojno pravo. U takvim situacijama, pozivamo na odgovornost i pravdu i odštetu za počinjenu štetu", rekao je za Rojters Trevor Kek, istražitelj CIVIC-a.

Britanske snage isplaćivale su između 210 i 7.000 američkih dolara, dok su njemački vojnici u sastavu NATO-a u Afganistanu isplatili 20.000 dolara u gotovini i pokloili vozilo vrijedno 5.000 za ubistvo tri osobe na kontrolnoj tački 2008., navodi se u izvještaju.

Italija je 2009. isplatila 13.500 dolara porodici ubijene 14-godišnje djevojčice.

Na osnovu intervjua s vojnicima NATO-a i afganistanskim civilima CIVIC je zaključio da je odšteta i izvinjenje ključ za smanjenje neprijateljstva naroda prema stranim vojnicima.

Međutim, pri dobijanju odštete porodice žrtava moraju da odrade gotovo nemoguću misiju. Prema propisima često nepismeni seljaci dužni su da tačno odrede vojnu jedinicu koja je došla u njihov dom i zatim da se nesigurnim cestama upute u njenu bazu, koja je ponekad udaljena stotinama kilometara. Većina seljana ne razlikuje jasno vojničke oznake da bi mogla da odredi iz koje je zemlje članice NATO vojnik koji je ubio žrtvu.

Pripadnici NATO-a samo su u 2009. ubili 410 civila, za 4 posto manje u odnosu na 2010., prema UN-ovim podacima.

Ukupno je ubijeno više od 3.000 civila u 2011.

Afganistanac Maruf Nazir objašnjava kako je Amerikancima jasno da su "Avganistanci siromašni i očajni" i nemaju izbora. "Oni znaju da im avganistanska vlada neće pomoći. A kad nemate moć, prisiljeni ste da uzmete novac i još da se zahvalite tim istim ljudima koji su ubili vašu porodicu. Šta vam drugo preostaje?"

Galerija

Bonus video: