Većina Amerikanaca za napad na Iran

Većina Amerikanaca bi podržala vojnu akciju SAD protiv Irana, ako bi postojali dokazi da Teheran pravi nuklearno oružje, čak i ako bi napad doveo do povećanja cijene benzina, navodi se u istraživanju Rojtersa.
0 komentar(a)
Amerikanci, Foto: Rojters
Amerikanci, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.03.2012. 16:08h

Podaci do kojih je došao Rojters u saradnji sa Ipsosom, govore da bi 56 odsto Amerikanaca podržalo vojnu akciju protiv Irana, dok se napadu protivi 39 odsto ispitanika.

Amerikancima bi još više odgovaralo kad bi Izrael sproveo vojnu akciju, i takvu ideju podržava 62 odsto anketiranih.

Administracija predsjednika Baraka Obame je vrlo oprezna kada je u pitanju mogući napad na Iran i za sada prednost daje sankcijama i diplomatskom pritisku na Teheran, što je donekle zahladilo odnose sa Izraelom.

Ipak, Obama je više puta u posljednja dva mjeseca ponovio da ni vojna akcija nije isključena, ako Iran ne odustane od nuklearnog programa.

Amerikanci su donekle zabrinutiji ako bi napad doveo do skoka cijene goriva, ali bi, kako sada tvrde, i tada podržali napad (53 odsto), dok se napadu u tom slučaju protivi 42 odsto ispitanika.

Cijena naftnih derivata je od početka godine i zaoštravanja situacije u Persijskom zalivu, u konstantnom porastu u SAD i galon benzina sada u prosjeku košta oko 3,78 dolara, što je za pola dolara više u odnosu na Novu godinu.

Bonus video: