Važan trijumf

Santorum pobijedio na važnim izborima u Alabami i Misisipiju

Romni sada ima najmanje 482 delegata, od 1.144 potrebnih da osvoji nominaciju svoje stranke. Santorum ima 246, Gingrič 131, a Pol 47
51 pregleda 0 komentar(a)
Rik Santorum, Foto: Csmonitor.com
Rik Santorum, Foto: Csmonitor.com
Ažurirano: 14.03.2012. 08:24h

Na unutarstranačkim izborima za određivanje republikanskog kandidata za predsjednika SAD u južnim američkim državama Alabami i Misisipiju pobijedio je konzervativac Rik Santorum.

On je time je zadao ozbiljan udarac bivšem predsjedniku Predstavničkog doma Kongresa Njutu Gingriču i učvrstio se kao glavna konzervativna alternativa Mitu Romniju, koji za sada vodi u toj trci.

Rezultati izbora održanih u te dvije države takođe su udarac za Romnija koji se nadao da će dobiti podršku konzervativnih evangelista na jugu SAD u borbi za nominaciju svoje partije da bude protivkandidat predsjedniku Baraku Obami na novembarskim predsjedničkim izborima.

Vijesti su, međutim, posebno loše za Gingriča kome je jako bila potrebna pobjeda da bi pokazao da je i dalje značajan kandidat u igri za republikansku nominaciju.

Gingrič je, međutim, rekao da nema namjeru da odustane od trke.

Santorum je izjavio da je vrijeme da se konzervativci ujedine u naporu da pobijede Romnija.

U Alabami je Santorum osvojio 35 odsto glasova, a Gingrič i Romni po 29 odsto. U Misisipiju je Santorum dobio 33 odsto, Gingrič 31 i Romni 30 odsto.

Četvrti republikanski kandidat, predstavnik Teksasa u donjem domu Kongresa, Ron Pol nije aktivno učestvovao u izborima u ove dvije države i po rezultatima bio daleko iza ostale trojice.

Romni, bivši guverner Masačusetsa, i dalje vodi po broju delegata koje je pridobio u dosadašnjim primarnim izborima, a odluku će republikanci donijeti na konvenciji u Tampi, u državi Floridi, u avgustu.

Po računici agencije AP, Romni sada ima najmanje 482 delegata, od 1.144 potrebnih da osvoji nominaciju svoje stranke. Santorum ima 246, Gingrič 131, a Pol 47.

Santorum i Romni planiraju kampanju narednih nekoliko dana u Portoriku, američkoj teritoriji gdje se primarni izbori održavaju u nedelju.

Preporučujemo za Vas