Ovaj šerpas se popeo na Mont Everest rekordni 22. put

Prije polaska na Everest, Rita je rekao da želi da se popne na tu planinu najmanje 25 puta
89 pregleda 0 komentar(a)
šerpas, Monte Everest, Foto: Beta-AP
šerpas, Monte Everest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.05.2018. 16:17h

Iskusni šerpas popeo se danas Mont Everest 22. put, čime je postavio rekord po broju penjanja na najvišu planinu na svijetu, dok je takođe oboren rekord među ženama s devet penjanja. Kami Rita stigao je na vrh jutros s timom stranih planinara i drugim vodičem šerpasom, i već se bezbjedno vraćaju nazad u niži kamp, rekao je zvaničnik Vlade Nepala Gjanendra Šresta u baznom kampu. Među ženama je rekord oborila Lakpa Šerpa koja se popela s kineske strane. Rita (48) je među trojicom ljudi, sve nepalskim šerpasima, koji su dosad držali rekord od 21 uspješnog penjanja na vrh visok 8.850 metara. Prije polaska na Everest, Rita je rekao za Asošijetid pres da želi da se popne na tu planinu najmanje 25 puta. Planinarenje je u njegovoj porodičnoj tradiciji. Njegov otac je bio među prvim profesionalnim vodičima pošto se Nepal otvorio za strane alpiniste 1950. godine. Njegov brat se popeo na Everest 17 puta, a većina njegovih muških rođaka se popela na tu planinu najmanje jednom.

Kami Rita se prvi put popeo na Everest sa 24 godine i od tada se peo skoro svake godine. Takođe se peo na drue visoke vrhove u regionu, uključujući K-2, Čo-Oju, Manaslu i Loce. Na jesen, on vodi planinare na niže vrhove u Nepalu. Druga dvojica po broju penjanja na Everest su takođe Šerpasi. Apa (58) penzionisao se 2011. i preselio u američku saveznu držvu Jutu. Furba Taši (47) prestao je da se penje na visoke vrhove 2013, ali i dalje radi u baznom kampu na Everestu, pomažući u organizovanju ekspedicija. Šresta je rekao da se Lakpa Šerpa takođe krenula da se spušta. Ona veći dio godine živi u američkoj saveznoj državi Konektikat i ima sina i dvije ćerke.

Očekuje da bi danas moglo da se na vrh popne desetak planinara, pošto je dobro vrijeme, rekao je vladin zvaničnik Šresta. Put do vrha otvorio je tim vodiča Šerpasa ranije ove nedjelje. Više od 340 stranih planinara u pratnji nekoliko lokalnih vodiča pokušava da se popne na Everest ovog mjeseca.

Bonus video: