Premijer Japana najavio snažnu obnovu Fukušime

Posljednih 12 mjeseci "Japan je postigao iznenađujući napredak u rješavanju posljedica katastrofe", kaže premijer
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 16:48h

Katastrofa nuklearne elektrane Fukushima izvazvana potresom i cunamijem najteža je kriza zadnjih decenijaa u Japanu, ali i početak snažne obnove, poručio je premijer Jošihiko Noda uoči prve godišnjice tragedije 11. marta, odao počast žrtvama i zahvalio svima koji su pomogli, objavljeno je u petak.

U trostrukoj tragediji započetoj zemljotresom jačine 9 stepeni Rihtera u Pacifiku koji je zatim izazvao cunami pa havariju nuklearne elektrane Fukušima potvrđena je smrt 5.846 osoba, 3.317 je nestalo, a 6.011 je povrijeđeno, materijalne štete su ogromne. "Nećemo zaboraviti naše voljene, prijatelje i kolege koje smo izgubili. Isto tako nećemo zaboraviti ni snažnu podršku i solidarnost koju je Japan primio od međunarodne zajednice, piše premijer u poruci koju je japanska ambasada u Zagrebu proslijedila medijima. Posljednih 12 mjeseci "Japan je postigao iznenađujući napredak u rješavanju posljedica katastrofe", kaže premijer koji "čvrsto vjeruje kako će ovo razdoblje neizbježno obilježiti početak snažne obnove Japana".

Obnova područja uništenih zemljotresom 11. marta, kompletno rastavljanje nuklearne elektrane Fukušima Daići i dekontaminacija pogođenih područja tri su cjeline radova koji će se sprovoditi prema konceptu "otvorene obnove". Takva vrsta obnove podsticaće domaća i strana ulaganja i stvarati radna mjesta, a jedan od tih projekata je izgradnja "Gradova budućnosti" u cijelom Japanu, uključivo pogođene županije Ofunato, Rikuzentakata i Higashimatsushima.“Na najteži način smo naučili kako više nije prihvatljivo pravdati se nepredvidivošću događaja i zato je prioritet "pravovremena identifikacija kao i planiranje i ublažavanje nepogoda", piše premijer.Dodaje da će stečena znanja, a posebno o postupanju u slučaju katastrofa Japan podijeliti sa svijetom.

Galerija

Bonus video: