Peking: Nema skretanja sa puta socijalizma

Kineske vlasti su danas poručile da nema skretanja sa puta socijalizma, braneći sistem zasnovan na vladavini Komunističke partije, dok su za zapadni kapitalistički politički sistem naveli da nije prikladan za Kinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 16:32h

Predsjednik svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo je u izvještaju delegatima na godišnjem zasijedanju kineskog parlamenta rekao da Kina treba da ostane na socijalističkom putu i da razumije razlike između svog političkog sistema i zapadnih kapitalističkih zemalja, prenio je AP.

Vu, koji je i član Stalnog komiteta Politbiroa KPK, rekao je da je socijalistički sistem sa kineskim karakteristikama "fundamentalna institucionalna garancija za razvoj i napredak savremene Kine i mi ga moramo njegovati jos više i biti mu privrženi još dugi niz godina koje dolaze".

Kina sa brzim ekonomskim rastom i sve snažnija i bogatija posljednjih godina, snažno odbacuje svaku kritiku na račun svoje politike i jednopartijskog uređenja, kao i sugestije da će ekonomske promjene neizostavno dovesti do slabljenja vlasti vladajuće Komunističke partije.

"Da bi dobro vodili poslove u Kini mi moramo da budemo svjesni njene realnosti, oslanjamo se na snagu kineskog naroda i slijedimo stazu razvoja koja odgovara kineskim uslovima", istakao je Vu.

On je takođe ponovio ciljeve koje je iznio premijer Ven Điabao na otvaranju desetodnevnog zasjedanja parlamenta u ponedjeljak, da vlada mora da rebalansira rast privrede i poveća domaću tražnju.

Ven je najavio veće investicije u jeftinu stambenu izgradnju, socijalnu bezbjednost, obrazovanje i više plate pošto Peking nastoji da preokrene "trend povećanja razlika u prihodima".

Rukovodstvo je takođe bilo sporo u rješavanju ukorijenjenih interesa, posebno snažnih državnih preduzeća koja dominiraju privredom. Svjetska banka i strani ekonomisti su upozorili da su takve promjene neophodne ukoliko Kina želi da se uzdigne iz zemlje srednjih primanja u bogatu zemlju.

Vu je takođe rekao da će se zakonodavni posao ove godine fokusirati na društvena pitanja i oblast kulture.

Bonus video: