Talibani traže puštanje Bin Ladenovih udovica

Pakistanski talibani najavili su nove napade na zvaničnike vlade, policije i vojske ako tri udovice Osame bin Ladena ne budu puštene iz pakistanskog pritvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 16:00h

Pakistanske vlasti su optužile tri udovice za ilegalni ulazak u zemlju, objavio je juče ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik.

"Ako porodica Osame bin Ladena ne bude što prije puštena, napadaćemo sudije, advokate i predstavnike snaga policije koji budu učestvovali u njihovu suđenju", rekao je Ehsanula Esah portparol organizacije Terik-e-Taliban Pakistan. "Izvešćemo samoubilačke napade na snage sigurnosti i na vlasti širom zemlje".

Malik nije objavio o kojem se sudu radi. Bin Ladenovim udovicama će se suditi, ali još se ne zna koja im kazna prijeti. Bin Ladena su u maju prošle godine ubili američki specijalci u tajnoj akciji u Abotabadu na sjeveru Pakistana.

Amerikanci su odnijeli tijelo talibanskoga vođe, ali nakon te akcije pakistanske su vlasti pritvorile tri udovice i zasad nepoznat broj djece, ukupno 16 osoba.

Dvije žene su Saudijke, a jedna je Jemenka, objavilo je pakistansko ministarstvo spoljnjih poslova.

Pakistan je ranije objavio da će ih protjerati iz zemlje nakon ispitivanja, jer su vlasti željele da saznaju kako je Bin Laden uspio da neotkriven boravi u Pakistanu.

Bonus video: