Soltanije: Iran se protivi nuklearnom oružju, zašto ne prekontrolišete Izrael?

Soltanije je naveo da je Iran bio suočen sa više od 100 nenajavljenih inspekcija IAEA, tokom kojih ništa sumnjivo nije pronađeno
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 17:20h

Ambasador Irana pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Ali Asgar Soltanije, odbacio je optužbe Zapada da Teheran radi na izradi nuklearnog naoružanja.

On je dodao da Iranu nije potrebna nikakva atomska bomba.

"Nama ne treba nikakva atomska bomba. Uvijek smo bili protiv nuklearnog naoružanja, a i dalje ćemo to biti", naglasio je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

"U okviru međunarodnih organizacija, poput IAEA, uvijek smo kritikovali one države koje posjeduju atomsko naoružanje.

Prije svega, cionistički režim u Izraelu, koji bez ikakve posljedice posjeduje takvo naoružanje", dodao je Soltanije.

Kao dokaz za svoje tvrdnje o civilnoj prirodi nuklearnog programa, on je naveo da je njegova zemlja bila suočena sa više od 100 nenajavljenih inspekcija i 4.000 dana inspekcija IAEA, tokom kojih ništa sumnjivo nije pronađeno.

"Vrijeme je da UN uputi jasan signal protiv izraelskog nuklearnog naoružanja. Taj režim ne podliježe ničijoj kontroli. To mora da se mijenja", kazao je Soltanije

Izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da u sporu sa Iranom oko nuklearnog programa ni diplomatija ni sankcije ne donose rezultate i da je vojna opcija sve bliža, iranskog ambasadora, kako je rekao, uopšte ne brine.

"Međunarodna zajednica je zabrinuta u vezi mahinacija cionista i njihovog nuklearnog naoružanja. Zbog toga je ova politika dvostrukih aršina cionističke vlade Izraela smiješna.

Vrijeme je da međunarodna zajednica jednoglasno uputi jasan signal protiv izraelskog nuklearnog naoružanja. Taj režim se ne optužuje nigdje i ne podliježe ničijoj kontroli. To mora da se mijenja", poručio je Soltanije.

On smatra da ni IAEA s tim u vezi nije ispunila svoje obaveze.

Galerija