Netanjahu: Rat sa Iranom je neizbježan

"Pištolj ne samo da je napunjen, nego je spušten i osigurač", rekao je izraelskom nacionalnom radiju Uzi Dajen, bivši general i savjetnik za nacionalnu bezbjednost
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 19:19h

Beskompromisnim govorom u Vašingtonu, pred moćnom proizraelskom lobističkom organizacijom "AIPAC", premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, javnosti je prenio nedvosmislenu poruku da je sukob s Iranom neizbježan.

Netanjahu je u svom izlaganju najprije podsjetio na grozote holokausta, citirajući pismo iz 1944. godine u kom su SAD odbacile zahtjev jevrejskih čelnika za bombardovanje nacističkog logora Aušvic.

Njegova poruka je bila više nego jasna: Izrael se ne može osloniti na druge u odbrani jevrejskog naroda.

"Kao izraelski premijer, nikad neću dopustiti da moj narod bude u sjenci uništenja", rekao je Netanjahu u ponedjeljak, nakon sastanka s američkim predsjednikom Barakom Obamom.

"Čekali smo da vidimo što će postići diplomatija, čekali smo da vidimo kako će djelovati sankcije. Mi ne možemo sebi priuštiti da čekamo predugo", istakao je Netanjahu.

"Čekali smo da vidimo što će postići diplomatija, čekali smo da vidimo kako će djelovati sankcije. Mi ne možemo sebi priuštiti da čekamo predugo", kazao je Netanjahu

Njegove riječi žestoko su odjeknule u Izraelu, gdje analitičari, komentatori i bivši vojni zvaničnici ocjenjuju kako se zaoštrio ton prema Iranu.

"Pištolj ne samo da je napunjen, nego je spušten i osigurač", rekao je izraelskom nacionalnom radiju Uzi Dajen, bivši general i savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Izrael je nepopustljiv u stavu da Iranu neće dopustiti proizvodnju nuklearnog oružja i vrši pritisak na Vašington da bude oštriji prema Teheranu kako bi ga prisilio da obustavi sporni nuklearni program.

Izraelski stručnjaci smatraju da će sankcije koje su uvedene Teheranu uroditi plodom samo ako iza njih stoji vjerodostojna vojna prijetnja.

To je skeptike navelo da povjeruju kako je Netanjahuova retorika samo predstava za javnost, ali riječi koje je upotrijebio otišle su tako daleko da će izraelski premijer izgubiti kredibilitet u domaćoj javnosti ako se pokaže da se radilo o običnom blefu, tvrde analitičari.

Iako se Vašington sa Izraelom slaže oko toga da je neprihvatljivo da se Iran domogne nuklearnog oružja, Obamina i Netanjahuova retorika se uveliko razlikuju.

Dok se Obama zauzeo za to da se učinku sankcija da više vremena, Netanjahu je govorio o tome da Iran treba "spriječiti" u razvijanju nuklearnog oružja.

"On nas priprema za rat, no ja nisam siguran da smo mi spremni za to. To nije pametna igra, to je kockanje", rekao je Uri Dromi

Analitičari kažu kako to znači da Izrael ne želi da Iran uopšte posjeduje materijale potrebne za izradu bombe.

SAD bi, pak, reagovale samo ako se pokaže da Teheran aktivno pokušava da iskoristi te materijale u vojne svrhe.

Izraelska pozicija se oslanja tzv. Beginovu doktrinu, nazvanu prema bivšem izraelskom premijeru, Menahemu Beginu, koji je 1981. godine naredio vazdušni udar na iranski reaktor, sumnjajući da služi za proizvodnju plutonijuma potrebnog za izradu nuklearnih bojevih glava.

Kako je Begin tada rekao, napad je dokaz da njegova zemlja "ni pod kojim okolnostima neće dopustiti da neprijatelj razvije oružje za masovno uništenje protiv našeg naroda".

Izraelska pozicija se oslanja tzv. Beginovu doktrinu, nazvanu prema bivšem premijeru, Menahemu Beginu, koji je 1981. naredio vazdušni udar na iranski reaktor, sumnjajući da služi za razvoj nuklearke

Netanjahuov govor u ponedjeljak bio je najjasniji izraz te doktrine otkako je 2009. godine preuzeo premijersku dužnost, a stručnjaci ističu kako skeptičnu javnost tek treba uvjeriti u neizbježnost rata.

"On nas priprema za rat, no ja nisam siguran da smo mi spremni za to. To nije pametna igra, to je kockanje", rekao je Uri Dromi, portparol bivšeg premijera, Jicaka Rabina.

Prošlonedjeljna anketa pokazala je kako samo 19 odsto Izraelaca priklonjeno opciji napada na Iran, bez podrške Vašingtona.

Brojni Izraelci se pribojavaju da njihova zemlja nije spremna za oružani sukob, a vojni stručnjaci procjenjuju da bi se Izrael mogao naći pod kišom raketa iz Irana i njegovih saveznika, poput Hezbolaha u Libanu.

Galerija

Bonus video: