Savjet bezbjednosti UN prihvatio prijedlog Irana o nastavku pregovora

Ketrin Ešton je pozdravila poziv na nastavak pregovora koji je uputio Saed Džalili i izrazila optimizam u pogledu njihovog ishoda
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 17:20h

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačka prihvataju prijedlog Irana da se nastave pregovori o njegovom nuklearnom programu, saopštila je Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton.

Ona je, u ime tih zemalja (koje od Irana traže da obustavi proces obogaćivanja uranijuma) pozdravila poziv na nastavak pregovora koji je ovog mjeseca uputio iranski pregovarač o ovom pitanju, Saed Džalili, i izrazila optimizam u pogledu njihovog ishoda.

"EU se nada da će Iran pristupiti dugotrajnom procesu konstruktivnih razgovora s ciljem da se postigne istinski napredak u rješavanju dugotrajnih sumnji u vezi sa njegovim nuklearnim programom", navela je u saopštenju Eštonova.

Vrijeme i mjesto razgovora još nisu određeni.

"EU se nada da će Iran pristupiti procesu konstruktivnih razgovora s ciljem da se postigne istinski napredak u rješavanju dugotrajnih sumnji u vezi sa njegovim nuklearnim programom", navela je Eštonova

Zapad sumnja da Iran tajno radi na razvoju nuklearnog naoružanja, a postoji i rašireno mišljenje da bi Izrael iz predostrožnosti mogao izvršiti napad na Iran.

Teheran poriče optužbe Međunarodne zajednice i insistira da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo u mirnodopske svrhe.

Pregovori između Irana i 27 članica Evropske unije vode se već nekoliko godina, bez rezultata.

Posljednji pregovori vodili su se u januaru 2011. godine i završeni su neuspješno.

Galerija

Bonus video: