Romni: U politici prema Iranu bih iskoristio i vojnu opciju

Kandidat za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore u SAD takođe je naveo da bi povećao vojnu pomoć Izraelu
0 komentar(a)
Mit Romni, Foto: Investors.com
Mit Romni, Foto: Investors.com
Ažurirano: 06.03.2012. 16:37h

Kandidat za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore u SAD, Mit Romni, saopštio je da, kad bi on bio predsjednik, kombinovao bi diplomatiju i "vojnu opciju" u nastojanju da spriječi Iran da razvija svoj nuklearni program i isti upotrijebi u vojne svrhe.

Romni je u autorskom tekstu u listu "The Washington Post" kazao da bi njegov plan uključio povratak američkih nosača aviona u istočno Sredozemlje i Persijski zaliv.

Bivši guverner Masačusetsa takođe je naveo da bi povećao vojnu pomoć Izraelu.

Romni je ukazao da ako bi Iran proizveo nuklearno naoružanje "posljedice ne samo da ne bi mogle da se kontrolišu, već bi bile i užasne".

Romni je u autorskom tekstu u "The Washington Postu" kazao da bi njegov plan uključio povratak američkih nosača u istočno Sredozemlje i Persijski zaliv

On bi u toku dana trebalo da govori na godišnjoj konvenciji Komiteta za američko-izraelska javna pitanja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji se nalazi u posjeti SAD, rekao je u ponedjeljak proizraelskom lobiju da njegova zemlja "ne može sebi da priušti da još dugo čeka" da diplomatija odigra ulogu u sporu sa Iranom.

SAD i međunarodna zajednica optužuju Teheran da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, što on poriče, tvrdeći da je njegov atomski program namijenjen isključivo proizvodnji struje i medicinskih izotopa.

Bonus video: