Peres: Izrael će pobijediti u eventualnom sukobu s Iranom

Izrael će "pobijediti" ukoliko bude primoran da se sukobi sa Iranom, čija je vlast "sotonska, okrutna i moralno izopačena", rekao je danas predsjednik Izraela Šimon Peres u govoru pred proizraelskim lobijem u Vašingtonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2012. 19:08h

Izrael će "pobijediti" ukoliko bude primoran da se sukobi sa Iranom, čija je vlast "sotonska, okrutna i moralno izopačena", rekao je danas predsjednik Izraela Šimon Peres u govoru pred proizraelskim lobijem u Vašingtonu.

"Iran je sotonski, okrutan i moralno izopačen režim", rekao je Peres pred velikim brojem izaslanika AIPAC-a, najvećeg proizraelskog lobija u SAD-u. "Mir je uvijek izbor kojem dajemo prednost, ali ako se budemo morali boriti, vjerujte mi da ćemo pobijediti", dodao je.

Predsjednik Barak Obama treba danas da održi govor na godišnjoj skupštini te lobističke grupe, dan uoči susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji se očekuje s nestrpljenjem.

Iranski režim se "temelji na uništenju, on je uvreda ljudskom dostojanstvu", dodao je izraelski predsjednik. "Iran je središte, pokrovitelj i finansijer terora u svijetu. Iran je opasnost za cijeli svijet", dodao je.

"Iran prijeti Berlinu kao i Madridu, Delhiju kao i Bangkoku. Ne samo Izraelu", kazao je.

"Iran želi da nadzire Bliski istok kako bi mogao da nadzire veliki dio svjetske ekonomije. Mora se zaustaviti i biće zaustavljen", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Godišnja skupština AIPAC-a i posjeta izraelskih čelnika događaju se u vrijeme prijetnji Izraela da će jednostrano napasti Iran kako bi ga spriječio da ostvari napredak na putu prema proizvodnji atomskog oružja.

Galerija

Bonus video: