Kina odlučila da kaže zbogom dolaru

Kina se sa Japanom dogovorila da će prestati da u bilateralnim ugovorima koristi dolar, već će se okrenuti nacionalnim valutama
0 komentar(a)
dolari, Foto: Lendingpot.com
dolari, Foto: Lendingpot.com
Ažurirano: 04.03.2012. 13:13h

Kineske devizne rezerve u dolarima nikad nisu bile manje. U poslednjih godinu i po dana Kinezi su dolarsku rezerve smanjili čak za 11 posto.

Kina već neko vrijeme najavljuje da ima nameru da diversifikuje svoju rezervu, a to se najviše vidi u vidu polaganog, ali sigurnog odmicanja od dolara, čiji je udio u kineskoj rezervi pao sa 65 na 54 posto od polovine 2010. godine, prenosi Seebiz.

Osim toga, Kina se sa Japanom dogovorila da će prestati da u bilateralnim ugovorima koristi dolar, već će se okrenuti nacionalnim valutama. Takvu praksu takođe primjenjuju i u poslovanju s Rusijom.

"To je kineski način pokazivanja nezadovoljstva Amerikom", kazao je analitičar Patrik Jang. Prema njegovom mišljenju, Kina će u većoj mjeri početi da se okreće Australiji i Kanadi.

S obzirom na probleme u Evropi, manje su šanse da će početi da gomila eure, a veće da će se okrenuti sigurnom utočištu u krizi - švajcarskom franku.

Bonus video: