Iran, izbori: Ajatolah Hamneji ubjedljivo vodi

Oko 64 posto od 48 miliona Iranaca s pravom glasa izašlo je juče na parlamentarne izbore, doznaje se iz preliminarnih rezultata koje je danas objavio ministar unutrašnjih poslova Mustafa Muhamed Nadžar, prenose svjetske agencije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 16:41h

Konzervativni rivali predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada u vođstvu su prema prvim rezultatima parlamentarnih izbora, što navodi na zaključak da će se on suočiti sa otporom u zemlji u posljednjih 18 mjeseci svog drugog mandata.

Prebrojavanje glasova još je u toku, a konačni se rezultati mogu očekivati u ponedjeljak, dodao je Nadžar.

Prvi rezultati, ističe Rojters, govore da bi na ovim izborima mogao da pobijedi mogao vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei.

Naime, od do sada prebrojanih 126 poslaničkih mjesta, 81 ide pristalicama ajatolaha Hamneja, devet Ahmadinedžadovim pristalicama, sedam reformistima i sedam nezavisnim poslanicima. Iranski parlament ukupno broji 290 poslaničkih mjesta.

Ajatolahove pristalice vode u Teheranu, ali, kako se može vidjeti na temelju do sada prebrojanih glasova, i u provincijskim gradovima.

Analitičari ističu da je vjersko vođstvo odlučno da popraviti štetu koju su svom legitimitetu nanijeli represijom nad demonstrantima 2009. nakon reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsjednika. Ulični protesti protiv njegovog režima trajali su osam mjeseci i krvavo su ugušeni.

AFP javlja da je poraz u Garmsaru, rodnom gradu predsjednika Ahmadinedžada, doživjela njegova sestra Parvin Ahmadinedžad.

Predsjednik parlamenta u odlasku Ali Laridžani, jedan od glavnih protivnika sadašnjeg predsjednika, odnio je glatku pobjedu u Kuomu. Ovakav razvoj situacije nagovještava da će Ahmadinedžad, kojem je do kraja mandata ostalo oko dvije godine, možda imati parlament koji mu neće biti baš naklonjen.

Agencije ocjenjuju da je pobjeda konzervativaca očekivana, jer su se izbori sveli na borbu između dvije konzervativne struje, onu Ahmadinedžadovu i onu koja je odlučno protiv njega. Osim toga, glavni reformatorski pokreti, koji su do sada u parlamentu imali 60 poslanika, uveliko su bojkotovali izbore zbog represije čije su žrtve bili 2009.

Imajući u vidu da je gotovo cijela reformatorska opozicija praktično eliminisana, malo je vjerovatno da će ishod izbora izmijeniti kurs iranske politike u odnosu prema najvažnijim pitanjima, uključujući nuklearni program, vojnu i naftnu politiku.

Galerija

Bonus video: