Sudija se izvinio Obami zbog vica o psima

"Nisam ga poslao jer je rasistički, iako to jeste. Poslao sam ga jer je protiv Obame", kazao je Sebul lokalnom listu Great Falls Tribune
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 12:46h

Američki sudija koji je poslao mejl sa vicem u kojoj su članovi porodice Baraka Obame upoređeni s psima, uputio je javno izvinjenje predsjedniku i od nadređenih zatražio otvaranje istrage o tom slučaju.

Ričard Sebul, federalni sudija u Montani, poslao je krajem februara mejl "šestorici prijatelja" u kojem je bio vulgaran i rasistički vic.

Sudija je priznao da je vic rasistički, ali i demantovao da je sam rasista.

"Nisam ga poslao jer je rasistički, iako to jeste. Poslao sam ga jer je protiv Obame", kazao je Sebul lokalnom listu Great Falls Tribune.

Sebulov slučaj dobio je toliki publicitet da je sudija napisao pismo Obami, a kopija pisma može se pronaći na sajtu Devetog okruga, jurisdikcije koja okuplja federalne sudove američkog zapada.

"Gospodine predsjedniče, Vama i Vašoj porodici upućujem najiskrenije izvinjenje zbog mejla koji sam poslao. Prihvatam svu odgovornost. Jedini sam odgovoran", napisao je.

"Uvjeravam Vas da se nešto slično neće ponoviti. Od sudskog savjeta Devetog okruga zatražio sam istragu slučaja. Iskreno, ne vidim šta još mogu da učinim. Molim Vas, oprostite mi i još jednom primite moje izvinjenje", naveo je Sebul.

Sudija kojeg je imenovao bivši američki predsjednik Džordž Buš i koji je na funkciji od 2008, uputio je izvinjenje i "svima drugima koji bi se mogli osjetiti uvrijeđenim".

Bonus video: