Netanjahu: Izrael zadržava pravo na samoodbranu

U prvom javnom komentaru posjete Sjevernoj Americi tokom koje će se sastati s američkim predsjednikom Barakom Obamom, izraelski premijer Benjamin Netanjahuje danas rekao da Izrael zadržava pravo da se brani
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 21:06h

Netanjahu će se s Obamom sastati u ponedjeljak i razgovaraće o sve većim razlikama između SAD-a i Izraela kad je u pitanju mogući izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja.

Netanjahu je rekao da međunarodna zajednica ne bi smjela da dozvoli da uspije "iransko uporno nastojanje da proizvede nuklearno oružje".

"A Izrael, kao i svaka suverena zemlja, ima pravo da se brani od zemlje koja poziva na naše uništenje i bavi se time", rekao je novinarima u Otavi na početku sastanka s kanadskim premijerom Stivenom Harperom.

Iako SAD pokušava diplomatskim metodima da spriječi iransku proizvodnju nuklearnoga oružja, Netanjahu je danas isključio mogućnost da međunarodni razgovori spriječe Iran u tome.

Obama oštro upozorio Iran

Uoči posjete izraelskog premijera predsjednik SAD-a Barak Obama do sada je najoštrije upozorio Iran na svoju spremnost da će ako bude potrebno pribjeći vojnim opcijama kako bi spriječio Teheran da dođe do nuklearnog oružja.

Rekavši da je neprihvatljivo da Iran napravi atomsko oružje Obama je istakao: "Ne blefiram".

"Mislim da i iranska i izraelska vlada uviđaju da kada Sjedinjene Države kažu da je neprihvatljivo da Iran ima nuklearno oružje mi mislimo što kažemo", rekao je Obama u razgovoru za časopis "Atlantic". Razgovor je objavljen danas.

U razgovoru je Obama rekao da misli da su međunarodne sankcije Iranu bile "mnogo efikasnije nego što je bilo ko očekivao" i da su dale priliku da se problem trajno riješi.

Međutim, Obama je izjavio i da ako sankcije ne uspiju Sjedinjene Države ne isključuju bilo koju opciju. On je dodao da je u "dubokom" interesu ne samo Izraela nego i SAD-a da se Iranu ne dozvoli da dođe do nuklearnog oružja.

Obamine izjave objavljene su uoči dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u ponedjeljak na razgovore u Bijelu kuću.

Iran:Opozicija pozvala na bojkot parlamentarnih izbora

U međuvremenu iranska opozicija je pozvala Irance na bojkot parlamentarnih izbora.

“Pozivamo sve one koji vjeruju u stvarnu slobodu da ne glasaju na izborima i da pokažu da im je dosta simboličnih izbora, saopšteno je na internet stranici opozicione grupe Jaras, prenosi DPA.

Na internet stranici Kaleme, čiji je vlasnik Mir Husein Musavi, stoji da Iranci treba da ostanu u svojim domovima iz solidarnosti s liderima opozicije koji se nalaze u kućnom pritvoru, kao što su Musavi i njegov kolega reformista Mehdi Karubi.

Galerija

Bonus video: