Zaboravljena djeca velikih gradova

Već sada se gotovo svako drugo dijete rađa u nekom od svjetskih velikih gradova. Među njima velika većina živi na periferiji, u naseljima gdje se svakodnevno odvija njihova borba za opstanak.
138 pregleda 0 komentar(a)
Djeca na ulici, Foto: Rojters
Djeca na ulici, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.03.2012. 17:57h

Čista voda za piće, škole, medicinska pomoć, solidna infrastruktura i uopšte bolje šanse za kasnije zaposlenje – veliki gradovi obećavaju razne mogućnosti i bolju budućnost. Međutim, od široke ponude profitiraju samo oni koji imaju dovoljno novca i mogu sebi da priušte bolji život. Djeca, rođena na periferijama velikih gradova, u naseljima bez struje i vode, najčešće od svega toga nemaju ništa.

Preživljavanje uz prostituciju i sitni kriminal

Za sada ne postoje tačni podaci o tome koliko zapravo djece odrasta u gradovima širom svijeta. Prema najnovijem izvještaju UNICEF-a, uskoro bi to trebalo da bude čak svako drugo dijete.

Velika većina odrasta u nemaštini i bijedi koja po pravilu po svemu nadmašuje siromaštvo u ruralnim područjima. Kako navodi portparol UNICEF-a Sara Krou, velika većina djece koja odrastaju u gradovima nije čak ni prijavljena kod mjerodavnih vlasti. " A oni koji službeno ne postoje, nemaju pravo ni na obrazovanje kao ni na bilo koji oblik medicinske pomoći“, kaže ona.

Prema izvještaju UNICEF-a, već danas svako treće dijete se rađa, odrasta i najčešće nastavlja život u nekom od prigradskih naselja u kojima nema ni onog najpotrebnijeg. Zbog katastrofalnih higijenskih uslova upravo je u ovakvim naseljima izuzetno visok procenat smrtnosti djece.

Zbog nedostatka čiste pitke vode ovdje se lako šire epidemije kolere, tuberkuloze i drugih oboljenja, čije su najčešće žrtve upravo oni najslabiji.

Osim toga, navodi UNICEF, porodice u predgrađima žive ilegalno, u stalnom strahu od buldožera koje vlasti često koriste u „borbi protiv siromaštva“.

Isto tako, kako bi uopšte mogli da prežive, djeci ne preostaje ništa drugo nego da već od najranijih dana započnu sa zarađivanjem za život na kriminalan, odnosno, ilegalan način.

U velegradovima prema nekim istraživanjima, ona se sve češće već u uzrastu od 13 godina pridružuju nekoj od bandi u kojima su prostitucija, nasilje, ubistva, silovanja i preprodaja droge na dnevnom redu.

Uz sve to, kako stoji u spomenutom izvještaju, o djeci koja nemaju čak ni roditelje već žive prepuštena sebi na ulicama ne brine se niko. Time ona postaju lake žrtve, bilo da ih progoni policija ili neke od paravojnih grupa.

Usprkos UN-ovim konvencijama – niko ne poštuje prava

„Broj djece i mladih širom svijeta koja su praktički od svog rođenja odvojena od ostatka društva, kriminalizovana i koja postaju lak plijen za droge, rapidno se povećava. Oni u gradovima u kojima žive često nemaju ni šansu za preživljavanje kao ni za razvoj“, tvrdi i Albert Reknadžel, jedan od vođa organizacije za zaštitu i brigu o djeci "Terre des Hommes".

On je pozdravio objavljivanje najnovijeg izvještaja UNICEF-a jer se, kako kaže, nada da će time situacije djece koja žive na ulici dobiti konačno više pažnje.

Po njegovom mišljenju, život djece u zemljama u razvoju je posebno katastrofalan, iako se njihova prava vrlo često ne poštuju ni u takozvanim razvijenim zemljama.

„Na primjer, Konvencija za dječja prava Ujedinjenih nacija jasno predviđa njihovo uključivanje kada je recimo riječ o planiranju gradnje gradskih četvrti u kojima ne smiju da nedostaju mjesta za igru i sport. Ali, to se vrlo često u našim gradovima i mjesnim zajednicama jednostavno ignoriše ili zaobilazi“.

Bonus video: