U Avganistanu se traži javno suđenje za spaljivanje Kurana

"Savjet ulema naglašava da taj demonski čin ne može biti oprošten samo na osnovu izvinjenja i da bi onima koji su počinili to kriminalno djelo trebalo javno suditi što je prije moguće"
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 17:04h

Savjet avganistanskih ulema (muslimanskih teologa pravnika) zatražio je danas da se javno sudi odgovornima za spaljivanje Kurana u jednoj vojnoj američkoj bazi u Avganistanu, saopšteno je iz avganistanskog predsjedništva.

"Savjet ulema naglašava da taj demonski čin ne može biti oprošten samo na osnovu izvinjenja i da bi onima koji su počinili to kriminalno djelo trebalo javno suditi što je prije moguće", kaže se u saopštenju avganistanskog predsjedništva.

Najviši američki zvaničnici, među kojima i predsjednik Barak Obama, izvinili su se zbog spaljivanja Kurana u američkoj bazi u Bagramu "avganistanskom narodu", i naveli da je "neznanje" uzrok tog čina, koji su ocijenili kao "nepriličan".

U demonstracijma koje su pet dana za redom organizovane u znak protesta zbog spaljivanja Kurana, poginulo je tridesetak ljudi, a više od 200 je ranjeno. Od tada je u Avganistanu poginulo i šest američkih vojnika.

Galerija

Bonus video: