Sjeverna Koreja prijeti "nemilosrdnim svetim ratom"

Dva dana nakon što je postigao sporazum o nuklearnom razoružavanju sa SAD, Pjongjang ponovo pooštrava retoriku i podiže tenzije na Korejskom poluostrvu
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 12:21h

Sjeverna Koreja je zaprijetila Južnoj Koreji "nemilosrdnim svetim ratom", dva dana nakon što je Pjongjang postigao sporazum o nuklearnom razoružavanju sa SAD.

Odluka Sjeverne Koreje da uspostavi moratorijum na nuklearne probe, rakete dugog dometa i obogaćivanje uranijuma u zamjenu za veliku američku pomoć u hrani podstakla je nade da će na Korejskom poluostrvu doći do popuštanja tenzija nakon dolaska Kim Džong Una na čelo Sjeverne Koreje.

Međutim, saopštenje generalštaba Korejske narodne armije, u koje je AP imao uvid, sadrži poznatu sjevernokorejsku retoriku, ali svjedoči i o konstantnim tenzijama, naročito od nasilja 2010. godine kad je u potopljenom južnokorejskom brodu i bombardovanju pograničnog ostrva ubijeno 50 Južnokorejaca i kad je povećana bojazan od rata.

Neimenovani zvaničnik sjevernokorejske vojske rekao je da Seul izaziva "vrlo rizičnu situaciju" zbog zajedničkih vojnih vježbi sa SAD

Nuklearni sporazum SAD i Sjeverne Koreje potpisan u srijedu smatrao se preokretom.

Međutim, Vašington vjeruje da je od ključnog značaja za uspjeh sporazuma poboljšanje veza između dvije korejske države.

Jedan neimenovani zvaničnik sjevernokorejske vojske je rekao da Seul izaziva "vrlo rizičnu situaciju" zbog zajedničkih vojnih vježbi sa SAD koje su u toku.

Galerija

Bonus video: