Online dileri: Do kokaina i heroina putem interneta

"Ilegalne apoteke na internetu se ne kontrolišu u dovoljnoj mjeri, iako je čak oko 50 odsto lijekova koji se tim putem mogu naručiti opasno po zdravlje", kaže Karola Lander iz UN
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 11:52h

Savjet za kontrolu droge pri Ujedinjenim nacijama predstavio je godišnji izvještaj za 2011. godinu u kojem upozorava na postojanje ilegalnih online apoteka čija su ciljna grupa sve češće mladi ljudi, kojima se droga nudi putem različitih društvenih mreža.

Osim što društvene mreže koriste za reklamiranje i otvorenu ponudu proizvoda, istraživanje pokazuje da čak jedna četvrtina svakodnevnih spam e-mail poruka sadrži reklame za različite lijekove i apoteke na internetu preko kojih se roba može dobiti znatno jeftinije.

Ilegalne apoteke na internetu se ne kontrolišu u dovoljnoj mjeri, iako je čak oko 50 odsto lijekova koji se tim putem mogu naručiti opasno po zdravlje

"Ilegalne apoteke na internetu se ne kontrolišu u dovoljnoj mjeri, iako je čak oko 50 odsto lijekova koji se tim putem mogu naručiti opasno po zdravlje", kaže Karola Lander, predstavnica Njemačke u Savjetu za kontrolu droge pri UN, dodajući da često nije riječ originalnim proizvodima već vrlo često o vrlo jeftinim plagijatima.

Prema njenom mišljenju, najveća opasnost po tom pitanju dolazi iz Indije, SAD, Kine i Poljske. U tim zemljama se, prema izvještaju Savjeta, ilegalni lijekovi proizvode u najvećim količinama.

U izvještaju se navodi i da je Avganistan glavna zemlja "proizvođač". U toj zemlji je primjetan porast uzgoja maka, kanabisa, iako se i jedan i drugi nalaze na listi zabranjenih biljaka u Avganistanu.

"Lokalne vlasti su pojačale kontrolu i kažnjavanje, ali u kolikoj mjeri će takva situacija ostati i daljem i nakon povlačenja međunarodnih trupa ISAF-a iz Avganistana, to je sada teško procijeniti“, naglašava Lander.

Što se tiče puteva kojim se koriste krijumčari drogom, prema navodima Saveta UN, oni su i 2011. godine najčešće vodili preko afričkog kontinenta. Južnoamerički kokain uglavnom je do Evrope dolazio preko zemalja zapadne Afrike, dok je heroin svoj put do evropskih potrošača nalazio preko područja istočne Afrike.

Bonus video: