Savjet za ljudska prava UN usvojio rezoluciju o Siriji

Rezolucija Savjeta nema pravnu težinu, ali predstavlja značajnu moralnu poruku Savjetu bezbjednosti UN kojom se on podržava da donese slične rezolucije
0 komentar(a)
Sirija protesti, Foto: Reuters
Sirija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2012. 11:25h

Savjet UN za ljudska prava usvojio je rezoluciju kojom se sirijske vlasti pozivaju da prestanu s kršenjem ljudskih prava i omoguće UN i humanitarnim organizacijama ulazak u Siriju.

Za rezoluciju je glasalo 37 zemalja članica Savjeta, a Kina, Rusija i Kuba su bile protiv. Tri države, Ekvador, Indija i Filipini, uzdržali su se od glasanja, a četiri nije glasalo.

Rezolucija Savjeta nema pravnu težinu, ali predstavlja značajnu moralnu poruku Savjetu bezbjednosti UN kojom se on podržava da donese slične rezolucije.

Predlog rezolucije su početkom ove nedjelje Savjetu predali Katar i Turska, a podržale su ga 52 zemlje, među kojima neke nisu članice Savjeta.

Potpisnici predloga su istakli da će dolazak u Siriju humanitarnim organizacijama omogućiti da dopreme ono što je stanovništvu najpotrebnije.

To se naročito odnosi na pomoć civilima koji su nastradali u nasilju, posebno u gradovima Homsu, Deri, Zabadaniju i drugim regionima koje su, kako se navodi, "opkolile sirijske snage bezbjednosti".

Prema podacima UN, od početka marta prošle godine, kada je u Siriji počela pobuna protiv predsjednika Bašara Al-asada, u toj zemlji je poginulo više od 7.500 ljudi

Dokument "oštro osuđuje" sirijski režim zbog "kontinuiranog i sistematskog kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Vlasti u Siriji se pozivaju da odmah okončaju nasilje i svako kršenje ljudskih prava.

Pogoršanje humanitarne situacije u Siriji je ove nedjelje bila glavna tema na zasijedanju Savjeta UN za ljudska prava.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je zatražila momentani prekid vatre naglašavajući da je od 13. februara u Siriji došlo do naglog pogoršanja, posebno kada je riječ o poštovanju ljudskih prava.

Prema podacima UN, od početka marta prošle godine, kada je u Siriji počela pobuna protiv predsjednika Bašara Al-asada, u toj zemlji je poginulo više od 7.500 ljudi.

Bonus video: