Hakeri "Anonimusa" uhapšeni uz pomoć doušnika, a ne znanja

Hakeri kažu da su njihove uhapšene kolege bile nemarne i da su za sobom ostavljale digitalne tragove
0 komentar(a)
Anonimusi, Foto: Digitaltrends.com
Anonimusi, Foto: Digitaltrends.com
Ažurirano: 01.03.2012. 10:50h

Latinoamerički ogranak hakerskog pokreta "Anonimus" saopštio je na svom blogu da je 25 njegovih pripadnika uhapšeno u Argentini, Čileu, Kolumbiji i Španiji zahvaljujući doušnicima, a ne informatičkom znanju i vještini policije.

"Anonimus Iberoamerika" je precizirao da hakeri nisu uhapšeni zahvaljujući obaveštajnom radu, niti informatičkoj strategiji, već korišćenju špijuna i doušnika unutar samog pokreta.

Interpol nije saopštio kako je otkrio 25 osumnjičenih koji su, kako je naveo, umiješani u napade na veb sajtove, među kojima su sajtovi kolumbijskog ministrstva odbrane i predsedništva, čileanske elektroenergetske kompanije "Endesa" i narodne biblioteke.

Hakerska grupa "Anonimus", koja postoji od 2008. bori se protiv cenzure na Internetu i svega što predstavlja krupni kapital, a do sada je srušila brojne sajtove

Hakeri kažu da su njihove uhapšene kolege bile nemarne i da su za sobom ostavljale digitalne tragove.

Portparolka glavnog čileanskog tužioca Marlis Fajfer, izjavila je da je pet uhapšenih osoba oslobođeno i da su dvije od njih maloljetne, budući da imaju samo 17 godina, dok "Anonimus Iberoamerika" kaže da su tri od njih studenti informatike, jedan je programer, a jedan Kolumbijac.

Zvaničnik argentinske policije rekao je da je 10 uhapšenih odraslih osoba još u zatvoru, dok "Anonimus Iberoamerika" kaže da su među njima jedan Kolumbijac, a da su mnogi maloljetni.

Hapšenja su uslijedila poslije istrage koja je počela sredinom februara i u kojoj je, takođe, zaplijenjeno 250 komada kompjuterske opreme u 15 gradova, navodi Interpol.

Hakerska grupa "Anonimus", koja postoji od 2008. godine, bori se protiv cenzure na Internetu i svega što predstavlja krupni kapital, a do sada je srušila brojne sajtove, među kojima ranije ovog mjeseca i Internet stranicu Interpola.

Bonus video: