Valeri Amos nije dozvoljen ulazak u Siriju

Sirijske vlasti danas nisu dozvolile ulazak u Siriju šefici kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja Valeri Amos.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 19:16h

"Veoma sam razočarana zato što nisam mogla da uđem u Siriju, uprkos tome što sam u više navrata tražila da se sretnem sa najvišim sirijskim zvaničnicima, kako bi razgovarali o humanitarnoj situaciji u Siriji i o potrebi da se omogući pristup svima koji su tamo stradali od nasilja", navodi se u saopštenju Valeri Amos.Ona je navela da podržava apel Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da se u Siriji uvede dnevni prekid vatre koji bi trajao nekoliko sati, kako bi se humanitarnim organizacijama omogućilo da evakuišu ranjene i dopreme hranu i lekove.Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je od Valeri Amos tražio da ode u Siriju, poslije čega je ona posebno insistirala da joj se omogući ulazak u Homs, uporište sirijskih pobunjenika, koji je više od tri nedjelje pod udarom vladinih snaga.Diplomate su ranije ocijenile da su male šanse da sirijske vlasti Amosovoj dozvole ulazak u Homs, u trenutku ofanizve sirijskih snaga na taj grad.Da joj je ulazak dozvoljen, Valeri Amos bi bila najviši zvaničnik UN koji je u Siriju ušao od početka marta prošle godine, kada je u u toj zemlji počela pobuna protiv predsjednika Bašara el Asada. Prema podacima UN, od tada je u Siriji poginulo više od 7.500 ljudi.Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju i nekadašnji generalni sekratar UN Kofi Anan bi večeras trebalo da se sastane sa Ban Ki Munom u Njujorku.Prema riječima diplomata, Kofi Anan će sjutra otići iz Njujorka na Bliski istok i prvo će posjetiti Egipat, gdje će se sastati sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabil el Arabijem.Kofi Anan je danas u Njujorku imao konsultacije i sa ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN o mogućnosti donošenja novog projekta rezolucije o Siriji koja bi se prije svega bavila humanitarnom situacijom u toj zemlji.

Jedan zapadni diplomata je rekao da je sada osnovno pitanje stav Moskve o Rezoluciji, koji djelimično zavisi od rezultata predsjedničkih izbora u Rusiji zakazanih za 4. mart.

Sirijske snage pripremaju novu ofanzivu na Homs

Snage sirijske vlade se pripremaju za novu ofanzivu na Homs , rekao je aktivista opozicije. Asadove snage se okupljaju na ulazima Baba Amra i El Halidijeha, rekao je Omar Homsi, sirijski aktivista za DPA. Ovaj potez je uslijedio preko noći nakon što su Ujedinjene nacije (UN) objavile da je više od 7.500 osoba stradalo u nemirima u Siriji od početka ustanka.

Vojne snage su preko noći uklonile kontrolne punktove u blizini dva pobunjenička područja, što upućuje na to da će sigurnosne snage ponovo izvršiti ofanzivu.

Homs, kojem je dat nadimak "prijestonica sirijske revolucije", postao je meta stalnih napada vladinih snaga od početka protesta u martu prošle godine.

U međuvremenu, ranjeni britanski novinar Pol Konroj, koji je prebačen iz Homsa u Liban u utorak, trenutno se odmara u rezidenciji britanskog ambasadora u Bejrutu.

Aktivisti na sjeveru Libana kazali su za DPA da se ulažu napori da se ranjena francuska novinarka Edit Bouvie takođe prebaci iz Homsa u Liban.

Ovo dvoje novinara je ranjeno prošle sedmice u Baba Amru u Homsu u napadu vladinih snaga, kada su strani dopisnici Mari Kolvin i Remi Očlik poginuli.

Rusija poziva Kofija Anana na konsulatacije o Siriji

Rusija je pozvala Kofi Anana, specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, u Moskvu na "konsultacije" o Siriji, saopštio je danas zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

On je primio naš poziv, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov, prenosi novinska agencija Interfax.

Do sada nema nagovještaja da li će Anan prihvatiti ponudu, prenosi DPA.

Bonus video: