SAD: Sjeverna Koreja pristala na nuklearni moratorijum

Sjedinjene Države su danas objavile da je Sjeverna Koreja pristala na moratorijum na nuklearne eksperimente i lansiranje projektila velikog dometa
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 17:06h

Sjeverna Koreja će dozvoliti i nuklearnim inspektorima da posjete kompleks u Jongbjonu da bi provjerili je li zaustavljena svaka nuklearna aktivnost, pa i obogaćivanje uranijuma.

Ovo američko obavještenje utire put mogućem nastavku šestostranih pregovora o razoružavanju s Pjongjangom, a uslijedila je nakon prošlonedjeljnih razgovora američkih i sjevernokorejskih diplomata u Pekingu.

"Da bi unaprijedila atmosferu dijaloga i pokazala odlučnost da odustane od nuklearnih aktivnosti, demokratska Narodna republika Koreja pristala je da uvede moratorijum na lansiranje raketa velikog dometa, nuklearne eksperimente i nuklearne aktivnosti u Jongbjonu, pa i na aktivnost obogaćivanja uranijuma", kaže se u saopštenju Stejt Dipartmenta.

Sjeverna Koreja je "pristala i na povratak inspektora međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji će provjeriti i nadzirati moratorijum na obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu i potvrditi onesposobljavanje reaktora 5-MW i prateće infrastrukture", kaže se u saopštenju.

I sjevernokorejska agencija KCNA potvrdila je da je ta zemlja pristala na moratorijum. U agencijskom saopštenju se kaže da je Sjeverna Koreja te odluke donijela u reakciji na američki zahtjev i sa "željom da se očuva pozitivna atmosfera" sjevernokorejsko-američkih razgovora na visokom nivou.

Stiže obećana pomoć u hrani

Kako je navela portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland, predstavnici Vašingtona i Pjongjanga sastaće se i da finalizuju detalje predloženog paketa pomoći Sjevernoj Korej od 240.000 tona hrane, jer ta zemlja ima hronične probleme sa nestašicom hrane.

"SAD i dalje gaje duboku zabrinutost zbog ponašanja Sjeverne Koreje u velikom broju oblasti, ali današnja objava odražava važan, iako ograničen, napredak u nekima od njih", rekla je Nuland.

Ona je ponovila da SAD nemaju neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji i "spremne su da preduzmu korake ka poboljšanju bilateralnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja suvereniteta i jednakosti".

Bonus video: