SAD: Romni pobijedio i u Mičigenu i u Arizoni

Predizbori u Mičigenu smatrani su ključnim za Romnija, koji je tamo rođen i odrastao, a njegov je otac bio popularni guverner te američke savezne države
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 08:28h

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD, Mit Romni, izbjegao je u utorak ponižavajući poraz na predizborima u Mičigenu, u državi u kojoj je odrastao, tijesno pobijedivši svog suparnika Rika Santoruma.

Romni je pobijedio i na predizborima u Arizoni, ali sve su oči bile uprte u ishod glasanja u Mičigenu, koje se smatralo ključnim testom za vodećeg republikanskog kandidata.

Televizijske mreže proglasile su Romnija pobjednikom glasanja sat i po nakon zatvaranja birališta.

Nakon prebrojanih 91 odsto glasova, Romni je vodio ispred Santoruma sa 41 prema 38 odsto glasova.

Teksaški kongresmen Ron Pol daleko je zaostao sa 12 odsto glasova, kao i bivši vođa republikanaca u Predstavničkom domu Njut Gingrič sa sedam odsto glasova.

"Nismo pobijedili sa velikom razlikom, ali pobijedili smo i to je jedino što je važno", rekao je Romni svojim pristalicama.

Romnijeva dvostruka pobjeda dala je njegovoj kampanji novi impuls uoči "super utorka" 6. marta, kad se glasa u deset američkih saveznih država.

Predizbori u Mičigenu smatrani su ključnim za Romnija, koji je tamo rođen i odrastao, a njegov je otac bio popularni guverner te američke savezne države.

Nakon prebrojanih 91% glasova, Romni je vodio ispred Santoruma sa 41% prema 38% glasova

Njegov eventualni poraz "na domaćem terenu" mogao je da mu zada težak udarac i da učini upitnom njegovu sposobnost za pobjedu na izborima u novembru nad demokratskim predsjednikom Barakom Obamom.

Uoči predizbora u Mičigenu ankete su davale podjednake izglede za pobjedu i Romniju i Santorumu.

Galerija

Bonus video: