Netanjahu i Barak: Izrael će napasti Iran i bez pristanka SAD

Ovakve vijesti dolaze uoči ključne posjete Netanjahua Vašingtonu, koja je planirana za početak marta
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 11:03h

Izraelski zvaničnici kažu da će, ako se odluče na preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja, to učiniti bez prethodnog pristanka ili znanja SAD.

Poruku su, kako se navodi, američkim zvaničnicima prenijeli izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak, a i SAD i Izrael su odbili da daju zvaničan komentar u vezi sa ovim tvrdnjama, prenose agencije.

Kako se neslužbeno navodi, Tel Aviv zastupa stav da ovom strategijom Vašington oslobađaju velikog dijela odgovornosti u slučaju pogrešnih procjena, što zapravo može ukazivati na izraelsku frustraciju zbog američkog položaja u ovom slučaju.

Amerika je stavila do znanja svojim bliskoistočnim saveznicima da neće preduzeti vojnu akciju protiv Irana, kao ni podržati jednostranu akciju Izraela. Vašington podržava sankcije kao sredstvo za zaustavljanje kontroverznog iranskog nuklearnog programa.

Ovakve vijesti, međutim, dolaze uoči ključne posjete Netanjahua Vašingtonu, koja je planirana za početak marta. Izraelski premijer je navodno naredio svojim ministrima da ne govore javno o iranskom nuklearnom programu, jer bi to moglo biti štetno za Izrael.

Amerika je stavila do znanja svojim bliskoistočnim saveznicima da neće preduzeti vojnu akciju protiv Irana, kao ni podržati jednostranu akciju Izraela

Navodi se kako je naredba uslijedila dan nakon što je Barak dao poduži televizijski intervju, u kojem je govorio o opasnosti koju predstavlja Iran. Zapadne zemlje i Izrael su uvjereni da iranski program za obogaćivanje urana ima za cilj razvoj nuklearnog oružja. Teheran tvrdi da su njegova nuklearna istraživanja isključivo namijenjena civilnim potrebama.

Napetosti su se ponovo povećale prošle sedmice nakon što je procurila vijest da su zvaničnici UN koji su išli u Iran ozbiljno zabrinuti zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa.

U posljednjem pokušaju da zaustave obogaćivanje urana u Iranu, SAD i EU su uvele sankcije protiv iranske naftne industrije. Međutim, oni nisu uspjeli da okupe oko te odluke sve velike kupce iranske nafte.

Galerija

Bonus video: