SAD: Romni se u Mičigenu suočava s presudnim glasanjem

Analitičari ocjenjuju da bi ionako nepredvidiva utrka za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima pobjedom Santoruma u Mičigenu mogla da se pretvori u haos
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 08:58h

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Mit Romni suočava se s presudnim predizborima u Mičigenu koji bi mu mogli donijeti veliku prednost ili mu nanijeti ponižavajući poraz u utrci za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore u SAD-u u novembru, prenose agencije.

Romni je rođen i odrastao u Mičigenu, a njegov je otac bio popularni guverner te američke savezne države, ali tamošnji republikanci mogli bi umjesto njega podržati Rika Santoruma, koji s Romnijem vodi mrtvu trku u predizbornim anketama nekoliko sati uoči početka glasanja.

U utorak se republikanski predizbori održavaju i u Arizoni, ali u toj državi Romni ima veliku prednost.

Sve su oči ipak uperene u Mičigen jer bi Santorumova pobjeda na Romnijevom domaćem terenu dovela u pitanje Romnijevu kandidaturu uoči "super utorka" 6. marta kad se glasa u deset američkih saveznih država.

"Pobijediću u Mičigenu, a pobijediću i u čitavoj zemlji", rekao je Romni u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Republikanci sumnjaju i u pobjedničke sposobnosti Santoruma, tvrdog konzervativca koji je izazvao kontroverze komentarima o kontroli rađanja, prenatalnog testiranja i vojne službe žena

Analitičari su ocijenili da bi ionako nepredvidiva utrka za republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima pobjedom Santoruma u Mičigenu mogla da se pretvori u haos.

Pobjeda Santoruma mogla bi da zada težak udarac Romniju i već dugotrajne sumnje u njegovu sposobnost za osvajanje republikanske nominacije da pretvori u paniku u vrhu stranke.

Republikanci, međutim, sumnjaju i u pobjedničke sposobnosti Santoruma, tvrdog konzervativca koji je izazvao kontroverze komentarima o društvenim pitanjima kao što su kontrola rađanja, prenatalno testiranje i vojna služba žena.

Santorumovo jačanje i Romnijev pad podstakli su nagađanja o uključivanju novih kandidata u utrku koja bi mogla da traje sve do konvencije Republikanske stranke u avgustu.

Galerija

Bonus video: