12-dnevni manevri

Napetost raste, Južna Koreja i SAD započele vojne vježbe

Južna Koreja i SAD započele su danas veliku vojnu vježbu, saopštio je predstavnik južnokorejske vlade u Seulu, prenijela je agencija Frans pres, napominjući da su vježbe počele uprkos prijetnji Sjeverne Koreje da će izvršiti odmazdu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 17:07h

Portparol zajedničkog štaba samo je saopštio da je počela velika vojna vežba koja se održava svake godine, ne navodeći druge detalje.

Južnokorejski i američki zvaničnici su prethodno najavili da su 12-dnevne vojne vježbe defanzivne prirode, dok je sjevernokorejska novinska agencija KCNA izvijestila da se zbog ovih vježbi sve više strahuje da bi na Korejskom poluostrvu ponovo mogao da izbije rat.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un zaprijetio je da će, ukoliko bude isprovociran, izvesti "snažan osvetnički udar" protiv Južne Koreje, javili su juče državni mediji, dan uoči početka godišnjih vojnih vežbi Seula i Vašingtona.

Zvanična agencija KCNA javila je da je ovo nalog koji je Kim, kao vrhovni komandant sjevernokorejske vojske, dao prilikom obilaska vojnih jedinica, uključujući i odred koji je 2010. godine bombardovao južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong, kada su poginule četiri osobe.

"Naredio im je da izvedu snažan osvetnički udar, ukoliko neprijatelj imalo uđe u vode koje su pod suverenitetom Sjeverne Koreje", navodi se u izvještaju agencije, prenio je AP.

Još jedna u nizu sličnih prijetnji iz Pjongjanga upućena je dan pošto je američki izaslanik Glin Dejvis u Seulu rekao da je na sastanku sa zamjenikom ministra spoljnjih poslova Sjeverne Koreje Kim Kje Gvanom u Pekingu prošle nedjelje jasno stavio do znanja da odnosi na Korejskom poluostrvu moraju da se poprave.

Ovo su bili prvi razgovori u cilju obnavljanja međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju i spornom sjevernokorejskom nuklearnom programu, otkako je u decembru preminuo prethodni lider Sjeverne Koreje Kim Džong-il, otac mladog Džong-una.

Posljednji pregovori šest zemalja - SAD, Sjeverne i Južne Koreje, Kine, Japana i Rusije, održani su prije više od tri godine.

Galerija