obaještajne procjene

Njujork tajms: Iran napustio program razvoja nuklearnog oružja

List piše da je moguće da Iran više želi da poveća svoj uticaj šireći sumnje među drugim državama o svojim nuklearnim ambicijama
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 17:07h

Američki obavještajni analitičari i dalje vjeruju da ne postoje čvrsti dokazi da je Iran odlučio da napravi nuklearnu bombu, piše Njujork tajms.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, list navodi da se posljednje procjene američkih obavještajnih agencija potpuno poklapaju sa nalazima obavještajaca iz 2007. godine o tome da je Iran napustio program nuklearnog oružja.

Zvaničnici su rekli da je procjena u velikoj mjeri dobila potvrdu i u Nacionalnoj obavještajnoj procjeni 2010. godine u kojoj je iznijet jedinstven stav 16 američkih obavještajnih agencija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je ranije na "ozbiljnu zabrinutost zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa", prenio je AFP.

List piše da ne postoji spor između američkih, izraelskih i evropskih obavještajnih zvaničnika oko toga da Iran razvija neku infrastrukturu da postane nuklearna sila

U izvještaju Njujork tajmsa kaže se da ne postoji spor između američkih, izraelskih i evropskih obavještajnih zvaničnika oko toga da Iran obogaćuje uranijum i da razvija neku infrastrukturu da postane nuklearna sila.

Međutim, Centralna obavještajna agencija (CIA) i druge obavještajne agencije vjeruju da Iran sad treba da odluči da li će nastaviti paralelni program za razvijanje nuklearne bojeve glave - program za koji one vjeruju da je suštinski prekinut 2003. godine, naveo je Njujork tajms.

Isti list zaključuje da je moguće da Iran više želi da poveća svoj uticaj šireći sumnje među drugim državama o svojim nuklearnim ambicijama, nego što bi želio da napravi bombu sada.

Galerija

Preporučujemo za Vas