Poruka sa sastanka "Prijatelja Sirije": Ne ubijajte braću

Hilari Klinton pozvala je sirijske snage bezbjednosti da odbijaju naređenja svojih komandanata da vrše nasilje nad protivnicima predsjednika Bašara al Asada
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 21:58h

Zapadne i arapske sile će vjerovatno priznati Sirijski nacionalni savjet (SNS) kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda na sljedećem sastanku grupe "Prijatelji Sirije" u Turskoj, saopštio je ministar spoljnih poslova Tunisa.

Rafik Abdesalem, koji je predsjedavao prvom sastanku „Prijatelja Sirije“ u prijestonici Tunisa, na kojem su bili ministri inostranih poslova više od 50 zemalja, rekao je o pitanju priznavanja:

"Prešli smo pola puta a drugu polovinu ćemo vjerovatno u Turskoj", prenio je Rojters.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je sirijske snage bezbjednosti da odbijaju naređenja svojih komandanata da vrše nasilje nad protivnicima predsjednika Bašara al Asada.

"To što oni (sirijske snage bezbjednosti) i dalje ubijaju njihovu braću i sestre, mrlja je na njihovoj časti", rekla je Klinton.

"Njihovo odbijanje da nastave ovaj masakr napraviće od njih heroje u očima ne samo Sirijaca već savjesnog naroda u cijelom svijetu. Oni mogu pomoći da oružje utihne".

Katarski šef diplomatije, šeik Hamad bin Jasim al Tani je kazao da bi trebalo formirati arapske snage koje bi nametnule mir i otvorile humanitarne koridore u Siriji, dok je šef Arapske lige Nabil Elarabi zatražio od Savjeta bezbjednosti UN da apeluje na prekid vatre.

Pobunjenicima stiže oružje iz inostranstva

Izvor iz sirijske opozicije rekao je Rojtersu da strane sile žmure na kupovinu oružja od strane sirijskih emigranata, koji već krijumčare lako naoružanje, opremu za komunikaciju i noćne vizire pobunjenicima u Siriji.

Pristalice sirijske opozicije takođe pokušavaju da pobunjenicima iz Slobodne sirijske armije dopreme protivavionsko i protivtenkovsko naoružanje, i da uvedu penzionisane sirijske oficire u zemlju kako bi pomogli u koordinisanju vojnih operacija protiv Asada.

„Unosimo odbrambeno i ofanzivno oružje… Stiže sa svih strana, uključujući zapadne države, i nije ga teško prenijeti preko granice“, kazao je neimenovani izvor agenciji Rojters.

„To nije odluka bilo koje zemlje da naoruža pobunjenike, ali zemlje dopuštaju Sirijcima da kupuju oružje i šalju ga u svoju zemlju“.

Evakuacija iz Homsa

U izmijenjenom nacrtu deklaracije od Sirije se traži da „odmah obustavi sve nasilje“ kako bi dopustili timu UN da uđe u Homs i dopusti agencijama da dostave pomoć civilima.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopštio da je počela evakuacija ranjenih i bolesnih žena i djece iz oblasti Bana Amro u Homsu nakon što su ambulantna kola sirijskog Arapskog crvenog polumjeseca tamo uspjela da uđu.

„Prijatelji Sirije“ će uvesti sankcije koje bi trebalo da ubijede sirijske vlasti da prekinu sa nasiljem, navodi se u nacrtu deklaracije

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je saopštio da je bivši šef UN Kofi Anan izabran za zajedničkog izaslanika UN i Arapske lige u Siriji.

U nacrtu se uopšte ne spominje vojna intervencija poput one u Libiji, kojom je svrgnut režim Muamera Gadafija.

Umjesto intervencije, trebalo bi izvršiti dodatni diplomatski pritisak na Asada da napusti vlast i usvoji plan Arapske lige po kojem bi – kao uvod u izbore - predao vlast na svog zamjenika.

Zamrzavanje imovine centralne banke

„Prijatelji Sirije“ će, takođe, uvesti sankcije koje bi trebalo da ubijede sirijske vlasti da prekinu sa nasiljem, navodi se u nacrtu deklaracije.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je saopštio da je London priznao SNS kao „legitimnog predstavnika sirijskog naroda“

Francuski šef diplomatije Alen Žipe poručio je da će Evropska unija, koje je ranije uvela sankcije sirijskim zvaničnicima, kompanijama i na izvoz nafte, od ponedjeljka zamrznuti imovinu Sirijske centralne banke.

Međutim, tekst nacrta ukazuje na tešku stvarnost: riječi ne mogu dovesti do prekida nasilja dok god Rusija i Kina, koje su odbile pozive za sastanak u Tunisu, budu ulagale veto na rezolucije u Savjetu bezbjednosti.

Drugi problem sa kojim se strane sile suočavaju su podjele unutar sirijske opozicije.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je saopštio da je London priznao SNS kao „legitimnog predstavnika sirijskog naroda“.

Manjak sloge unutar sirijske opozicije i strah da zemlja ne sklizne u građanski rat, naveo je čak i neke od najoštrijih kritičara Asada da se ustežu da direktno naoružaju sirijske pobunjenike u odsustvu bilo kakvih koraka ka vojnoj intervenciji poput one u Libiji.

Galerija

Bonus video: