kontroverzan stav

Puškov: Asad nema nikakvog razloga da se povuče

Predsjednik komiteta Dume za međunarodne poslove, Aleksej Puškov, prenio je stav zvanične Moskve, prema kom je Asad djelovao samouvjereno i nije pokazivao spremnost da preda vlast
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 19:04h

Predsjednik komiteta Dume za međunarodne poslove, Aleksej Puškov, poručio da predsjednik Sirije, Bašar Al Asad, nema nikakvog razloga da se povuče.

Nakon posjete Damasku, Puškov je rekao da je predsednik Asad, protiv koga već mjesecima traju demonstracije koje njegov režim krvavo guši, prema ocjenama Puškova, djelovao samouvjereno i nije pokazivao spremnost da preda vlast.

Rusija i Kina stavile su veto na rezolucije Savjeta bezbjednosti o Siriji koje osuđuju Asadovo suzbijanje protesta u kojima je, prema UN, 5.400 osoba ubijeno samo u 2011. godini.

Te dvije zemlje, stalne članice Savjeta, odbile su da prisustvuju sastanku "Prijatelji Sirije" u

Puškov prenosi stav zvanične Moskve da će naoružavanje sirijske opozicije pokrenuti građanski rat

Puškov je rekao da bi se taj događaj trebao nazvati konferencijom "neprijatelja Sirije" i dodao da će snabdijevanje sirijske opozicije oružjem pokrenuti građanski rat.

U Tunisu predstavljena vizija Sirije nakon Asada

Glavna sirijska opoziciona grupa Sirijski nacionalni savjet (SNC) predstavio je danas viziju uređenja zemlje poslije odlaska predsjednika Bašara al Asada sa vlasti, uz predlog imenovanja privremenog predsjedničkog savjeta i osnivanje komiteta za istinu i nacionalno pomirenje.

Lider SNC-a Burhan Galijun pozvao je na međunarodnom sastanku o krizi u Siriji na nastavak ustanka do svrgavanja Asada ili dok on ne preda vlast u skladu sa planom Arapske lige.

Poslije toga, naveo je Galijum u govoru na skupu u Tunisu, uslijedilo bi "formiranje predsjedničkog savjeta od nacionalnih lidera i formiranje prelazne vlade od političkih, vojnih i tehnokratskih ličnosti koje se nisu borile protiv revolucije".

On je predložio stvaranje komiteta koji bi se bavio zloupotrebama od strane Asadovog režima i sprječavanjem političkih ili vjerskih osveta.

"Komitet će raditi na pomirenju i obnovi osjećanja nacionalizma i ljudskih vrijednosti kojih nije bilo tokom krize", rekao je Galijum.

Prelazni period bio bi okončan izborima za parlament, koji bi sastavio novi ustav.

Galerija