Koordinatorka UN-a za humanitarne operacije uskoro u Siriji

Portaparol UN-a Eduardo del Baj izjavio je da će glavni sekretar UN-a Ban Ki-Mun poslati Valeri Amos u Siriju "da bi procijenila humanitarnu situaciju i ponovno pozvala na hitno omogućavanje pristupa humanitarnim radnicima"
0 komentar(a)
Valeri Amos, Foto: Rojters
Valeri Amos, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.02.2012. 19:53h

Koordinatorka UN-a za humanitarne operacije Valeri Amos uskoro će otputovati u Siriju gdje će pokušati da osigura pristup humanitarnim radnicima kako bi se mogli dostaviti pomoć ljudima koji se nalaze u zonama sukoba u zemlji, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

Portaparol UN-a Eduardo del Baj izjavio je da će glavni sekretar UN-a Ban Ki-Mun poslati Amos u Siriju "da bi procijenila humanitarnu situaciju i ponovno pozvala na hitno omogućavanje pristupa humanitarnim radnicima". Dodao je da još nije određen tačan datum njenog putovanja u Siriju.

"Očekujemo da će odgovor sirijske vlade biti pozitivan", kazao je. Izgleda da je njena posjeta Siriji već dobila blagoslov Rusije, javlja agencija Rojter.

Portparol ruskog ministarstva spoljnjih poslova Aleksander Lukaševič rekao je da je Rusija zatražila od Ban Ki Muna da pošalje predstavnika koji bi se povezao sa svim stranama kako bi se osigurao siguran prolaz konvoja humanitarne pomoći.

Opozicija traži najmanje tri sigurna puta za dostavu humanitarne pomoći

Opozicioni Sirijski nacionalni savjet (SNC) želi najmanje tri tačke za siguran prolaz hitno potrebne pomoći u Siriju, rekao je juče jedan zvaničnik SNC-a.

Basma Kotmani je novinarima nakon razgovora u Međunarodnom odboru Crvenog krsta (ICRC) rekla da poziva Rusiju da izvrši pritisak na vladu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da se složi s humanitarnim incijativama.

"Ako režim uz rusku garanciju obeća da će dozvoliti dostavu humanitarne pomoći tim sigurnim rutama tražimo najamnje tri sigurna puta do najugroženijih gradova, iz Libana u Homs, iz Jordana u Deru i iz Turske u Idlib", rekla je novinarima u Ženevi.

U nasilju u Siriji je od početka pobune u martu 2011. ubijeno više od 7.600 ljudi, većinom civila, prema najnovijim podacima koje je iznijela sirijska nevladina organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Bonus video: