Rusija upozorava da bi napad na Iran mogao biti katastrofa

Rusko Ministarstvo spoljnjih poslova saopštilo je da bi napad na Iran mogao da ima katastrofalne posljedice za region a vjerovatno i za međunarodne odnose.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 19:09h

Zamjenik ministra Genadij Gatilov dao je ovo upozorenje nakon što su predstvnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopštili da su razočarani posjetom Teheranu jer im iranske vlasti nijesu omogućile pristup vojnom kompleksu Parčin, koji se povezuje sa vojnim nukelrnim aktivnostima te zemlje.

Rusko ministarstvo takođe je saopštilo da strahuje da bi američka vojna baza Manas u Kirgistanu, u centralnoj Aziji, mogla da posluži u slučaju napada na Iran, kojeg Zapad optužuje da pokušava da proizvede nuklearno oružje.

"Ne može se isključiti mogućnost da bi ova infrastrukutra mogla biti iskorišćena u slučaju konflikta sa Iranom", izjavio je portparol ruskog Ministarstva Aleksandar Lukaševič.

Baza Manas na aerodromu u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, trenutno služi kao logistička podrška za operacije u Avganistanu, a SAD je koriste za transport vojnika i namirnica.

Prema zvaničnim informacijama, oko 1 500 vojnika i američkih civila radi u ovom centru. Na osnovu važećeg ugovora, vazduhoplovna baza "Manas" mora biti zatvorena po isteku ugovora 2014. godine.

Kirgistan je jedina zemlja u svijetu u kojoj postoje i ruska i američka vojna baza.

Izrael:Iran će za dvije godine imati interkontinentalne rakete

Izrael vjeruje da će Iran u roku od dvije do tri godine posjedovati interkontinentalne rakete koje će moći da gađaju SAD, izjavio je izraelski ministar finansija Juval Štajnic.

Analitičari pretpostavljaju da najmoćniji iranski projektil može da dosegne 2 400 kilometara, što ga čini sposobnim za gađanje meta u Izraelu i Evropi.

Procjene izraelskog ministra finansija, date u intervjuu američkoj medijskoj kući "CNBC", u skladu su sa izvještajem američkog ministarstva odbrane iz 2010. godine u kojem se pretpostavljalo da bi Teheran mogao da proizvede projektil sa dometom do SAD-a do 2015. godine.

"Iranci investiraju više milijardi dolara da bi razvili interkontinentalne balističke projektile. Pretpostaljamo da će za dvije do tri godine imati prve interkontinentalne projektile koji će moći da gađaju istočnu obalu Amerike. Njihov cilj je da budu direktna nuklearna balistička prijetnja po Evropu i SAD", rekao je Štajnic.

Izraelske obavještajne službe za koje se vjeruje da su odgovorne za niz ubistava iranskih nuklearnih naučnika, špijunskim satelitima pažljivo prate Iran, čiji program smatraju smrtnom prijetnjom.

Galerija

Bonus video: